Print Friendly, PDF & Email

De Chinese orgaanklok is al eeuwenoud. Westerse wetenschappers zijn er steeds meer mee bezig, onze biologische klok. We komen er steeds meer achter, dat wanneer we een regelmatig leven leiden in het ritme van ons lichaam, we dan beter in staat zijn om optimaal te functioneren. Studies tonen steeds meer aan dat we op basis van onze biologische klok kunnen voorspellen wanneer we het creatiefst, sterkst, slimst en fitst zijn en wanneer we het meest geconcentreerd kunnen zijn.

Scholen maken hier soms ook gebruik van. De school waar onze dochter begon was een Freinetschool, cognitieve vakken zoals taal en rekenen vonden in de ochtend plaats én in de middag alleen creatieve vakken. Zo werd optimaal gebruik gemaakt van het concentratie- en creatieve vermogen van het kind.

De Chinezen zijn hier al duizenden jaren mee bezig. De Chinese orgaanklok is iets wat me al jaren bezighoudt, de wetenschap heeft dit (nog) niet bewezen, maar ik heb zelf al heel vaak dingen ervaren die zo kloppen als een bus. Dat hoor ik ook vaak terug in mijn omgeving. De Chinese orgaanklok is een soort energetische klok die vertelt wanneer je verschillende organen zijn werk doen én daar kun je jouw voordeel uithalen.

Lever: actief tussen 1:00 en 3:00

Dit is het tijdstip dat je lever zich weer gaat opladen en vind een fysieke en mentale ontgifting plaats. De lever staat voor de emotie boosheid.
Ben je onrustig tijdens deze uren of droom je heel onrustig? Dan kan het heel goed zo zijn dat er onverwerkte boosheid zit. Als dat bij jou het geval is, doe je er goed aan om meer aandacht aan jezelf en je emoties te geven.

Longen: actief tussen 03:00 – 05:00

Monniken gaan op dit tijdstip mediteren en dat is niet zonder reden. Je longen zorgen voor een goede ademhaling en dat is precies wat bij meditatie belangrijk is. Je hoeft trouwens niet op te staan en te gaan mediteren hoor, lekker rustig slapen tijdens deze uren is ook fijn tijdens dit proces. De emotie die bij de longen hoort is verdriet. Word je dus weleens wakker rond dit tijdstip en voel je, je dan somber en onrustig? Kijk dan eens waar dit vandaan kan komen.

Dikke darm: actief tussen 05:00 – 07:00

De dikke darm staat voor loslaten en is tussen dit tijdstip actief. Angst laat ons veel vasthouden. Dit is een goed tijdstip voor de grote boodschap.

Maag: actief tussen 07:00 – 09:00

Op dit tijdstip functioneert je maag optimaal volgens de Chinese orgaanklok. Stevig ontbijten is dan ook iets wat Chinezen graag doen en dan met name hun warme maaltijd. De maag hoort bij de emotie walging, voel jij je rond dit tijdstip dus vol en/of misselijk, dan is het goed om hiernaar te kijken. Eten wordt hoe dan ook wel aanbevolen, al is het maar wat fruit, om je organen te herstellen.

Milt: actief tussen 09:00-11:00

Dit is het moment dat je voedingsstoffen goed worden opgenomen doordat je milt en alvleesklier gaan werken. Dit is ook het moment van de dag dat je het meest productief bent op zowel mentaal als fysiek gebied. Goed tijdstip dus om te studeren, sporten of een ingewikkelde klus aan te pakken. Emoties die horen bij deze organen zijn onzekerheid en gebrek aan zelfvertrouwen.

Hart: actief tussen 11:00-13:00

Je hart functioneert op dit tijdstip optimaal. Hier wordt een lichte middagmaaltijd aanbevolen en kun je blijheid en plezier ervaren. Je concentratie daalt wel wat, dus op dit tijdstip doe je er volgens de orgaanklok goed aan om juist lekker contact te leggen met anderen.

Dunne darm: actief tussen 13:00-15:00

Wat je hebt gegeten tijdens de lunch wordt nu door je lichaam gebruikt voor het opbouwen van je lijf. Je doet er goed aan om te bewegen op dit tijdstip, maar ook om je dagelijkse dingen te doen. Zoals je bij milt al kon lezen zijn complexe zaken beter iets voor de ochtend. De emotie die hoort bij de dunne darm is onzekerheid en kwetsbaarheid. Hierdoor kan het zijn dat je juist geen zin in bewegen hebt, maar door het wel te doen zul je merken dat je, je snel beter voelt.

Blaas: actief tussen 15:00-17:00

Ken je de 4-uur cup-a-soup reclame nog? Die speelde heel mooi in op de middag dip die je binnen dit tijdstip kunt ervaren. Het is volgens de orgaanklok een teken dat je te weinig hebt gedronken of te weinig zout hebt binnengekregen. Beter neem je dan een grote beker thee of een miso soepje, zodat je jouw lichaam geeft waar het om vraagt. Je aan kleine dingen irriteren kan betekenen dat je blaasenergie uit balans is.

Nieren: actief tussen 17:00-19:00

De nieren filteren je bloed en is vooral rond dit tijdstip actief. Dat is iets wat je lichaam energie kost, dus een lichte maaltijd is aan te raden. De emotie die hoort bij de nieren is angst, maar ook pijn aan je onderrug kan opspelen.

Bloedsomloop: actief tussen 19:00-21:00

De bloedsomloop zorgt ervoor dat je voedingsstoffen goed verspreid worden door het lichaam en je kunt dit zelf ondersteunen door iets rustigs te doen zoals bijvoorbeeld mediteren of een boek lezen. Waar tussen 07:00 en 09:00 in de ochtend het juist goed is om een zwaardere maaltijd te nuttigen, is dat op dit tijdstip juist af te raden. Onderdrukte emoties kunnen nu bovenkomen, geef het de ruimte die het nodig heeft.

Verwarmer: actief tussen 21:00 en 23:00

Dit is geen orgaan, maar staat voor de samenwerking tussen de organen die voor evenwicht in je lichaam zorgen. Zorgen voor balans, dat is eigenlijk waar deze uren voor staan. Zodat je, je kunt opmaken om lekker ontspannen naar bed te gaan. Voel je, je juist heel verdrietig? Dan heeft je lichaam moeite om de evenwicht te vinden, je kunt dat zelf ondersteunen door goed te kijken naar je eigen behoeftes en rust te nemen.

Galblaas: actief tussen 23:00-01:00

Het is belangrijk om op dit tijdstip te slapen, omdat tijdens je slaap zelfvertrouwen en het maken van keuzes energetisch opgeladen worden. Je galblaas staat voor het maken van keuzes, daarom is het ook zo belangrijk om nu te slapen. Daarnaast is de galblaas onderdeel van het spijsverteringsproces en helpt de galblaas de dunne darm met het afbreken van vetten.

Wil je nu meer lezen over dit onderwerp? Er zijn boeken over te verkrijgen.

Zo heb je het basisboek orgaanklok (aff.) en de orgaanklok praktisch toepassen (aff.)

 

 

Laatste berichten van Trientje Blenkers-Klein (Toon alles)

Pin It on Pinterest

Share This