Print Friendly, PDF & Email

Yin Yoga is voor mij heel helpend. Ik ben totaal geen yogi, maar het helpt mij enorm in mijn herstel. Bij Yin Yoga ligt de focus op het soepel maken van bindweefsel. Het lichaam slaat in de fascia, een soort bindweefsel, schokkende gebeurtenissen op. Dat niet alleen, ook het gebruik van bepaalde medicatie, operaties, maar ook stress die niet geuit kan worden slaat zich hier op. Hieronder vertellen we je hier meer over.

Wat is Yin Yoga

Laten we beginnen met wat Yin Yoga is. Het is een rustige vorm van yoga waarbij posities langer worden vastgehouden. Het is gericht op het versterken en versoepelen van bindweefsel en gewrichten. Het maakt ook erg het bekkengebied los, een gebied waar ook spanning makkelijk wordt opgeslagen. Doordat je langer in een positie zit, geeft dat ook meer tijd om je grenzen te verkennen. Daardoor kun je ook dieper in de houding komen, waarmee je, je grenzen  kunt verleggen. Je maakt rustige bewegingen, dat maakt het ook een vrij populaire vorm van yoga.

Wat is bindweefsel?

Zoals eerder geschreven gaat het ook erg over bindweefsel en juist hier ligt ook de link met trauma. Misschien heb je nog niet eerder van bindweefsel gehoord of weet je niet wat het is. Maar kortgezegd is bindweefsel een verbindende factor in ons lichaam, het zit om en in organen, spieren, botten en gewrichten. Bindweefsel kun je zien als een soort lijm die alles bij elkaar houdt.

Yin Yoga en bindweefsel

Als je bindweefsel stimuleert door langer mild te strekken, ga je hyaluronzuur aanmaken. Bij Yin Yoga zit je doorgaan 3 tot 5 minuten in eenzelfde houding. Hyaluronzuur zijn ketens van moleculen die zich overal in het bindweefsel bevinden. Het mooie aan hyaluronzuur is dat het water aantrekt en zich hieraan bindt. Het weefsel wordt hierdoor veel vochtiger en soepeler. Er komt ruimte waar energie door kan stromen.

Yin Yoga en trauma

Wanneer je getraumatiseerd bent en veel stress ervaart dan is je ademhaling oppervlakkiger, de binnenwereld met alle gevoelens is iets waar je liever van weg wilt en fysieke gewaarwordingen zijn ook dingen waar je bang van kunt worden. Het lichaam en het hoofd met alle gevoelens, sensaties en gedachten lijken niet te stoppen. Met yoga kun je de ademhaling leren kalmeren en ook de hartslagvariatie verhogen en daarmee ook stress verminderen. Bessel van der Kolk, psychiater en hoogleraar gespecialiseerd in PTSS, onderstreept ook hoe yoga kan helpen bij mensen met posttraumatisch stressstoornis (PTSS)

Mijn ervaring

Zelf heb ik veel baat bij Yin Yoga, want het is niet alleen dat yoga bovenstaande voordelen heeft. Bij Yin ga je ook op het randje van ongemak / te ongemakkelijk zitten. Je lichaam lichtjes uitdagen, dat mag een beetje oncomfortabel voelen, maar té is niet goed en dan moet je leren bijsturen. Het is een mooie metafoor richting het dagelijks leven, want daar is het niet anders, dingen zijn soms niet altijd fijn, hierin leren verblijven én tegelijkertijd ook lief zijn voor jezelf is daarin de weg naar de meeste veerkracht.

Aan de slag?

Mocht je nu denken, ik wil dat uitproberen? Op YouTube staan veel filmpjes waar je laagdrempelig en in je eigen omgeving mee kunt beginnen. Yoga met Milou vind ik zelf heel fijn, lekker down to earth. Mocht je in de buurt van Voorschoten wonen dan kan ik je Dayaa Yoga van harte aanbevelen.

We schreven eerder een boekrecensie over het boek Veilig in je lijf, wat ook interessant is om te lezen als je geïnteresseerd bent in dit onderwerp. Klik op deze link mocht je meer willen weten.

Laatste berichten van Trientje Blenkers-Klein (Toon alles)

Pin It on Pinterest

Share This