Print Friendly, PDF & Email

Dit artikel gaat over het boek van klacht naar kans geschreven door Juriaan Galavazi, ook wel bekend als dokter Juriaan. Dit boek staat heel dichtbij mij omdat hier mijn reis mee van start ging. Na de geboorte van onze zoon Jip in 2019 kampte ik met stevige bekkeninstabiliteit en ik ging de hele medische molen in. Niets kon die extreme pijnen verklaren. De huisarts zei toen; ik heb je overal doorverwezen, dus dit is het. Dit kon het niet zijn, want hé ik was 36, moeder van 2 kinderen en kon op sommige momenten geen stap verzetten.

Ik had dit boek gelezen en lang heb ik gedacht, ja klets maar lekker. Alsof ik zelf deze klachten veroorzaak, zo voelde het als men het had over psyche. Totdat ik op stond van de bank en tegen de grond klapte. Toen pakte ik dit boek weer en dacht ik, zo gaat het niet langer. Ik moet het niet in de klacht zelf zoeken, maar wat de klacht mij precies wil vertellen. Ik veroorzaak het niet zelf, maar het wil me wel iets vertellen. Daar startte een reis die best een tijd heeft geduurd, maar van de extreme pijnen van de bekkeninstabiliteit, was ik al snel af!

Wat als je lijf slimmer is dan je hoofd

Wat als je lijf slimmer is dan je hoofd, dat is wat je vaak terugleest in het boek. Wil jouw lijf je misschien proberen te vertellen waar je hoofd voor wegloopt? Dat je bijvoorbeeld niet het pad bewandeld wat je daadwerkelijk wilt? Veel dingen die worden beschreven klinken heel makkelijk, maar zijn in de praktijk nog best wel lastig toe te passen. Want hoe vaak ga jij over je eigen grenzen om een ander blij te maken? Of doe je werk omdat je, je hypotheek of huur moet betalen en ga je met steeds meer tegenzin.

Het boek is opgedeeld in verschillende delen:

Deel 1: Je lijf is misschien wel slimmer dan je hoofd
Deel 2: Hoe is de relatie tussen jou en jezelf?
Deel 3: Je lijf als perfecte thermometer. Ben je bereid om te luisteren?

Ieder hoofdstuk eindigt met vragen en opdrachten.

Wanneer je naar de arts gaat en je hebt last van je arm, dan gaat die arts proberen je arm te fixen. Alleen misschien komt die klacht wel doordat je niet overeenstemming leeft met wie je bent en waarvoor je hier op aarde bent. Klinkt best zweverig en ja toen ik niet meer kon lopen van de pijn dacht ik ook, tuurlijk… Maar eigenlijk is het heel logisch als je het eenmaal zelf ervaart.

Reguliere en holistische visie

Het mooie van het boek is wel dat Juriaan uitgaat van de reguliere geneeskunde, hij is immers opgeleid als huisarts. Bij klachten die direct actie vereisen, moet je dus ook direct actie ondernemen en naar de arts gaan. Het boek gaat over de fase erna en over klachten waar soms geen oplossing voor lijkt te zijn of klachten die jaren voortduren en die inmiddels als chronisch worden bestempeld.

Juriaan nodigt je op een liefdevolle wijze uit om naar de plaats van het ongemak te gaan, daar waar we juist liever niet zijn. Ongemak is de plaats waar de oplossing ligt, maar ook de pijn.

Mijn mening over het boek van klacht naar kans

Juriaan kan confronteren waar nodig, toch heeft het boek een liefdevolle ondertoon en vooral geschreven om te inspireren. Fijne voorbeelden en ook hele mooie waardevolle opdrachten. Het boek heeft voor mij veel verandert. Ik was niet direct overtuigd, vond het moeilijk te bevatten. Nu jaren later kan ik echt wel onderschrijven dat wat het boek schrijft ook klopt.

Wat ik persoonlijk heel fijn vind is dat er geen keuze gemaakt wordt tussen regulier en holistische geneeskunde. Hij pakt het beste van 2 werelden. Daar waar de reguliere geneeskunde geen antwoorden meer kan geven en vaak ook geen oplossingen, daar pakt hij het over. Kunnen alle klachten worden opgelost? Nee. Dat is ook niet het doel van het boek. Het gaat erover dat jij weer leiding hebt over je lichaam, je leven en eventuele klachten, i.p.v. andersom.

Wat mij betreft een must read voor iedereen!

Klinkt van klacht naar kans als een boek voor jou? Je kunt het via onderstaande link bestellen.
Het is een link waarmee Vitakracht een kleine commissie ontvangt en de site van kan blijven draaien, het kost jou niets extra. Het boek kost overal hetzelfde in verband met dat een vaste boekenprijs bij wet is geregeld.

 

Meer boekrecensies

Veilig in je lijf van Deirdre Fay: Het traumatische verleden tot rust brengen in lichaam, hoofd en hart

De nervus vagus als bron van hersel van Stanley Rosenberg: Met oefeningen bij angst, depressie, trauma en autisme op basis van de polyvagaaltheorie

Laatste berichten van Trientje Blenkers-Klein (Toon alles)

Pin It on Pinterest

Share This