Print Friendly, PDF & Email

Boekrecensie: van waanzin naar waarheid. Iris heeft ons benaderd in de zomer van 2023 om haar boek ‘van waanzin naar wijsheid’ te lezen en er een recensie over te schrijven op onze site. Door mijn eigen reis is dat blijven liggen, want heel eerlijk het boek is puur en daardoor soms ook echt wel confronterend als dingen herkenbaar zijn.

Een boek dat raakt en hoop geeft

Het boek raakt en geeft hoop. Het beschrijft een zeer moeilijk verleden met onder meer misbruik en mishandeling binnen het gezin en pesten op school. Doordat ze nergens veilig was op zo’n jonge leeftijd, ontwikkelde ze DIS (Dissociatie Identiteitsstoornis).

Ze liep niet weg voor haar verleden, maar ging het vol aan. Intensieve therapieën hebben gemaakt dat ze uiteindelijk een weg heeft gevonden. De intensieve therapieën hebben gezorgd dat de verschillende persoonlijkheden werden gezien en hierdoor ontdekte ze ook wat de verschillende persoonlijkheden voor haar hebben gedragen. Vanuit daar is er stap voor stap de weg naar integratie van persoonlijkheden en de weg naar herstel ontstaan.

Hoewel het boek een heel zwaar onderwerp behandeld, is het met enige afstand en zonder slachtofferschap geschreven. Het boek geeft inzichten, het boek geeft de aanpak van complex trauma en DIS weer en verschillende manieren hoe dit op te lossen. Het gaat over therapie, maar ook over lichaamsgerichte benaderingen en het beschrijft ook wat bijvoorbeeld The Work van Byron Katie voor haar hebben betekend.

Het boek is geschikt voor zowel therapeuten als voor mensen die hier zelf mee te maken hebben gehad. Het geeft echt hoop dat traumatherapie écht succesvol kan zijn en dat het je uiteindelijk sterker kan maken, posttraumatische groei. Iris is daar echt een voorbeeld van!

De opbouw in het boek is goed en het verhaal blijft boeien. Wanneer je hier op wat voor manier dan ook mee te maken hebt, zeker het lezen waard!

Je kunt het boek kopen in de boekhandel of hieronder via bol.com (affliate link)

Laatste berichten van Trientje Blenkers-Klein (Toon alles)

Pin It on Pinterest

Share This