Print Friendly, PDF & Email

Slimme budget boodschappentips, dat is wel een handig artikel in deze dure tijden. We hebben het zo compleet mogelijk proberen te maken. Weet je wat zo mooi is? Je bent in veel gevallen ook nog echt duurzaam bezig. Wist je bijvoorbeeld dat 1/4 van ons voedsel wordt verspild in Nederland? Ik schrok daar best van toen ik dat las op samentegenvoedselverspilling.nl. Want er zijn nog steeds veel mensen die hun boodschappen niet kunnen betalen en kinderen die zonder ontbijt naar school gaan.

Demi had afgelopen week een krantenkring, hierin moest ze een zelfgekozen krantenartikel voorlezen en bespreken. Het artikel kwam van de Volkskrant en ging er over dat voedselbanken voor het dilemma staan: ‘of een klantenstop of minder voedsel in de pakketten’. Schrijnend omdat het komt door een enorme toeloop van mensen. Hoe jammer is het dan, dat er zoveel voedsel verspild wordt én dus gewoon in de prullenbak beland.

Dit artikel gaat je vertellen hoe jij kunt besparen op boodschappen én tegelijkertijd ook voedselverspilling tot een minimum kunt beperken.

Tip 1: Red boodschappen

Boodschappen redden kan op verschillende manieren. Hieronder hebben we de meest makkelijke voor je op een rij gezet:

Afgeprijsde artikelen

Bij iedere winkel verschillend hoe dit eruit ziet. De Albert Heijn heeft de 35% sticker, Jumbo heeft een afprijzingsbak met een rond bedrag erop, Hoogvliet vaak 50%, Plus ook op versproducten en zo hebben alle winkels wel een systeem. Lekker handig, want je voorkomt dat het de prullenbak in gaat, maar zorgt ook voor je eigen portemonnee.

Too Good to Go

Deze app heeft een verzameling van winkels, bakkerijen, soms zelf restaurants waar je eten kunt redden én tegen een kleine prijs kunt ophalen. Niet altijd geschikt voor vegans, maar er zijn ook steeds meer winkels die groente en fruitboxen aanbieden. Zoals de Ekoplaza en de Lidl. Het is wel een sport om ze te scoren, want je snapt een lekkere box groente en fruit voor slechts €2,99 dat is populair.

Verspil me nietjes & Overblijvers

Albert Heijn heeft hun eigen red-je-eten systeem. Zo is er in veel winkels een hoek bij het groente en fruit waar zakken kunnen liggen voor €1 met daarin groente en fruit. Wij hebben ze ook weleens gescoord en het waren altijd rijk gevulde zakken. Verder heeft Albert Heijn sindskort overblijvers, dat is eigenlijk zoiets als Too Good to Go, maar dan van hun zelf. Voor een Magic Box betaal je €4,99 en een bakkers box €2,99 én dan is het een verassing wat er is overgebleven en wat jij dus mee krijgt. Hiervoor moet je de Albert Heijn app downloaden.

De Markt

Bij veel markten is het zo dat als je tegen het einde van de dag gaat dat je dan groente en fruit veel goedkoper mee kunt krijgen. Op de markt is het vaak (helaas niet altijd meer) al goedkoper, maar dit kan nog meer schelen. Gewoon een keer proberen dus!

Tip 2: Koken met restjes

Koken met restjes is hier in huis echt favoriet. Kijken wat er in de koelkast ligt, kijken wat er in de kast ligt en daar dan een lekkere maaltijd van maken. Weet je dat je vaak verrassend lekkere maaltijden krijgt? Wat we zelf heel handig vinden, pastasalades maken van restjes of een ovenschotel.

Hier nog wat tips voor koken met restjes:

  • Heb je oud brood? Toast het en maak er croutons van, lekker in de soep in de salade.
  • Heb je fruit wat overrijp is? Maak er een lekkere smoothie van. Heb je overrijpe bananen, dan is een bananencake/brood een top idee. Check dit recept maar eens.
  • Heb je groente over wat er niet meer helemaal lekker uit ziet, maar nog wel goed is om te eten? Dan is soep een hele handige oplossing! Geen inspiratie? Kijk hier voor onze soepen!
  • Is de THT (ten minste houdbaar tot) datum verstreken? Bekijk, ruik, proef een beetje om te kijken of het nog goed is.Heel vaak is dit wel het geval. Zeker bij veel vegan producten is het niet snel dat het niet meer te eten is.
  • Vries restjes in. Als je dat vaker doet, dan kun je eens per maand een heerlijke maaltijd maken van alle restjes.

Tip 3: Zorg voor voorraad van voedzame producten

Kikkererwten, linzen, bonen, zilvervliesrijst, volkoren pasta, het zijn maar wat voorbeelden van voedzame producten die je makkelijk in de voorraadkast kunt hebben staan. Met linzen, kokosmelk, rijst en groente heb je bijvoorbeeld als snel een heerlijk voedzame budget maaltijden. Op zoek naar budget maaltijden? Klik hier voor onze low-budget maaltijden.

Tip 4: Slimme tips

We hebben nog een aantal slimme tips voor je op een rijtje gezet:

  • Check de kiloprijs, dit doen wij tegenwoordig standaard. Iets kan goedkoop lijken omdat er niet zoveel zit én daarom is het verstandig te vergelijken op kiloprijs. Bij veel winkels staat dit op het kaartje ervoor.
  • Let op huismerken, huismerken staan vaak niet op oog hoogte,maar zijn wel voordeliger dan A-merken. Bij Albert Heijn hebben ze ook blauwe bordjes met prijsfavoriet erop. Het kan echt heel veel lonen.
  • Bekijk aanbiedingen van verschillende winkels. Zeker als je meerdere winkels in de buurt hebt liggen is dit een handig om te doen. Zelf hebben we bijvoorbeeld Dirk, Hoogvliet en Albert Heijn op een kleine afstand van elkaar. Ik check altijd de aanbiedingen van deze winkels én dat bespaard een hoop geld. Ligt het verder uit elkaar, pak de fiets en maak er een fietstochtje van. Goed voor je beweging en je bespaard geld.
  • Maak een weekmenu en koop dit in, zo voorkom je dat je teveel koopt en je kunt gerechten bedenken die passen bij het weekbudget wat je wilt uitgeven.

Heb jij nog slimme tips om te besparen op je boodschappen? Laat hieronder dan een reactie achter!

Sindskort is er ook een vegan low-budget op de markt. Namelijk van Lenna Omrani.
Als e-book al te koop vanaf €12,99. Koop je via onderstaande link, dan help je onze site te laten bestaan omdat we een klein bedrag krijgen én je betaalt zelf niets extra. Win win situatie dus.

 

 

Volg Peter
Laatste berichten van Peter Blenkers (Toon alles)

Pin It on Pinterest

Share This