Print Friendly, PDF & Email

Soms kom je recepten tegen waar je gelatine in moet gebruiken, maar dat gaat niet als je plantaardig wilt eten omdat dit gemaakt is van dieren.

Als je gaat zoeken naar een goede vervanger, kom je al snel uit bij Agar Agar. Wat is het en wat kun je er mee? Dat is precies wat we uitleggen in deze blog.

Wat is agar agar?

Agaragar is een woord dat uit het Maleis komt en gelei betekent en dat is ook precies wat het is, een geleermiddel en het wordt gemaakt van algen. Een echt plantaardig product dus. Het is smaak- en reukloos. Het is tegenwoordig ook in de gewone supermarkt verkrijgbaar (in van die gele zakjes), maar ook natuurwinkels en toko’s hebben het vaak te koop.

Wat kun je er mee?

Eigenlijk hetzelfde als met gelatine. Je gebruikt het om bijvoorbeeld toetjes op te stijven of voor een kwarktaart (klik hier voor onze citroentaart, waar wij agar gebruikten) Je kunt er ook snoepjes mee maken, zoals bijvoorbeeld winegums.

Je kunt het gebruiken voor dezelfde gerechten als gelatine, het heeft echter een andere werking. Agar is 3x zo krachtig, dat betekent dat je maar 1/3 nodig hebt van de hoeveelheid gelatine. Dat is goed om te weten, anders gaat het niet helemaal goed komen met je recept! Je lost agar op in kokende vloeistof, zoals bijvoorbeeld melk, room of water. Je kunt het ook oplossen als je fruit aan de kook brengt, zoals we deden in het recept van de kwarktaart.

Daarnaast zijn gerechten die je maakt met agar minder lang houdbaar, want na +- 2 dagen verliest agar zijn bindkracht. Daardoor kun je niet heel ver van tevoren je recepten maken.

Een voordeel ten opzichte van gelatine is dat agar sneller stolt en dat doet het al bij kamertemperatuur.

Agar Agar is ontzettend gezond

Het heeft een hoge voedingswaarde, met name een hoog gehalte aan magnesium, maar het is ook heel rijk aan ijzer, calcium en mega rijk aan jodium!

In het kort samengevat

  • Agar kun je gebruiken in recepten waar gelatine wordt gebruikt, zoals toetjes, kwarktaarten en winegums
  • Agar heeft een krachtigere werking en je hebt dus slechts 1/3 van de hoeveelheid nodig
  • Agar moet worden gekookt in vloeistof of diepvriesfruit
  • Gerechten met agar zijn minder lang houdbaar, omdat agar na +- 2 dagen zijn bindkracht verliest
  • Agar stolt sneller en al bij kamertemperatuur
Laatste berichten van Trientje Blenkers-Klein (Toon alles)

Pin It on Pinterest

Share This