Print Friendly, PDF & Email

Kikkererwtenvocht was lang iets dat weg werd gespoeld.

Sinds 2015 weten we dat we het ook kunnen opkloppen tot eiwit.

Je kunt het heel divers gebruiken en zelfs Meringues mee maken.

Het wordt regelmatig gebruikt als emulgator in mayonaises of juist om luchtigheid te geven aan je taart. Aquafaba is zo’n fijne uitvinding wat dat betreft, je kunt er heel veel mee!

Het is super simpel om te maken. Als je het vocht van je potje kikkererwten opvangt en heel stevig opklopt krijg je net zulke pieken als met ‘echt’ eiwit. Denk er wel om dat als je het echt stevig wilt hebben je er wijnsteenzuur of wijnsteenbakpoeder aan moet toevoegen, ook om het stevig te houden. Dat is net waar je het voor gebruikt of het die stevigheid nodig heeft.

Let op: bij hele goedkope kikkererwten kan het soms zijn dat het vocht te waterig is en dan zul je het eerst moeten inkoken totdat het de substantie heeft van eiwit. Als je dit laat afkoelen en vervolgens opklopt, krijg je alsnog hetzelfde effect.

Je kunt ook aquafaba zelf maken

Dit doe je door 400 gram kikkererwten een nacht te weken in ruim water.

Het is belangrijk dat ze echt ruim onder water staan. Na een nacht giet je dit water af en breng je de kikkererwten met 2 liter nieuw water aan de kook in een ruime pan. Ook hier moeten de kikkererwten ruim onder water staan en kook ze dan op laag vuur in ongeveer 1 tot 1,5 uur klaar.

Tips voor gebruik

GEEN VET! Dit is echt ontzettend belangrijk. Heb je vet in je kom, aan je mixer of wat dan ook. Dan gaat het niet lukken. Zorg dus dat alles compleet vetvrij is! Een makkelijke tip is om je kom en mixer even in te smeren met citroensap en vervolgens droog te wrijven met keukenpapier.

Je kunt maximaal 2 eieren vervangen door aquafaba, dit komt omdat het van zichzelf geen stevige structuur heeft. Eieren hebben de eigenschap om te stollen bij verhitting, aquafaba doet dit niet.

Bewaren

Goed afgesloten kun je aquafaba een paar dagen bewaren in de koelkast. Je kunt het ook invriezen, dan blijft het ongeveer 2 maanden goed.

Volg Peter
Laatste berichten van Peter Blenkers (Toon alles)

Pin It on Pinterest

Share This