Dadels gebruiken wij regelmatig en we horen ook vaak, maar hé er zit dus wel suiker in het recept, want dadels zitten bomvol suiker. Daarom vonden we het weleens tijd worden om een uitgebreide blog te schrijven over dadels.
Hoe zit het nu met precies met dadels? Hoe zit het met de suiker?
Wat levert een dadel nog meer? Is het whole food plantbased?
Deze en meer vragen beantwoorden we graag in deze blog!
De dadel is een vrucht van de dadelpalm en een zogenoemde steenvrucht.
Je kunt ze zowel vers als gedroogd eten, al zit er wel een verschil in voedingswaarde! Wij schrijven daarom over verse dadels, te koop in sommige supermarkten!
Voedingswaarde (VERSE dadels) per 100 gram
Kcal 139
Eiwit 1,5 gram
Koolhydraten 31,3 gram
Vet 0,1 gram
Voedingsvezel 3,6 gram
Mineralen
Kalium 410 mg
Calcium 24 mg
Fosfor 28 mg
Magnesium 24 mg
IJzer 0,3 mg
Selenium 1 ug
Vitaminen
Vitamine C 14 mg
Folaat 25 ug
Vitamine B1 0,06 mg
Vitamine B2 0,07 mg
Vitamine B6 0,12 mg
Dadels en suiker
Laten we beginnen over suiker, omdat als je het woord dadel noemt, dit zo’n beetje het eerste is wat je terugkrijgt.
Dadels zijn echter een puur natuur product, worden niet gemaakt, maar groeien aan de boom in een pakketje precies zoals de natuur het bedoeld heeft. Dadels zit in zo’n uniek pakketje dat je darmen er dol op zijn. Onderzoek wijst dit ook uit, dat je darmkwaliteit optimaler wordt bij het regelmatig eten van verse dadels.
Datzelfde kunnen we niet zeggen over suiker, dat is ook logisch want het is een geraffineerd product. Een ander verschil met geraffineerde suiker is dat het niet je bloedsuikerspiegel laten pieken en dalen, dit komt onder meer door de aanwezigheid van vezels.
Whole Food Plantbased
Ja, de dadel is een whole food plantbased voedingsmiddel. Het is iets waarvan wordt gezegd dat je het minder eet en natuurlijk is dat ook zo, want je moet veel afwisselen en geen ladingen dadels eten, maar het is zeker iets wat onderdeel van je voedingspatroon mag zijn. Het is immers een heel en puur natuur product.
Gezondheid
Naast dat dadels dus een hoop voedingsstoffen bevatten zoals eerder genoemd, bevatten dadels ook tanninen, dit zijn fytonutrienten die ontstekingsremmende eigenschappen hebben. Verder zijn ze dus goed voor je darmen! Wat een wonderbaarlijk mooi iets toch, de natuur?
Eettips dadels
Dadels zijn natuurlijk heel goed te verwerken in allerlei recepten en ook heerlijk om af en toe zo te eten.
Als je het wilt gebruiken in bijvoorbeeld bakrecepten, hebben we wel een belangrijke tip en dat is week de dadels altijd eerst even in warm water. Door ze te weken kun je ze makkelijker gebruiken en heb je geen plakkerig gedoe in je keukenmachine!
Je kunt er dus prima mee bakken (bijv. onze bananenbrood/cake van zaterdag)
Je kunt ze verwerken in salades
Je kunt ze verwerken in sauzen
Je kunt er healthy balletjes en repen mee maken (check dit recept)
Je kunt dadels vullen (check deze heerlijke snack)
Kortom je kunt er veel mee en vergeet natuurlijk niet, je kunt ze ook gewoon zo eten. Heb je behoefte aan zoet, neem een of twee dadels.
Gezond en lekker!
- Boekrecensie Complexe PTSS - juni 21, 2023
- Dit zijn makkelijk en snelle vegan recepten voor als je haast hebt - april 30, 2023
- Wat is PTSS en wat kun je doen? - april 29, 2023