Print Friendly, PDF & Email

Toen wij begonnen met onze veganistische leefstijl, kregen we vaak de tip om edelgistvlokken te kopen. We moeten eerlijk bekennen dat het toch echt nog wel even heeft geduurd voordat we dat ook daadwerkelijk deden. Het was voor ons, tot dan toe, een onbekend product. Dat horen we van meer mensen die plantaardig willen gaan eten, dat ze het niet kennen. Tijd voor ons om er een artikel over te schrijven.

We vertellen je wat edelgistvlokken zijn, waar je het voor kunt gebruiken en waarom het een heel gezonde toevoeging is aan je maaltijd.

Wat zijn edelgistvlokken?

Edelgistvlokken zijn vlokken van gedroogde en bewerkte gist. Nu horen we je denken, gist? Ja… maar niet gist om brood mee te bakken. Dit is een inactieve variant en heeft geen rijzende werking.

Waarom zijn ze zo gezond?

Edelgist bevat van nature vitamine B1, B2, B3, B6 en foliumzuur. Dat zijn belangrijke vitaminen voor onze gezondheid, omdat ze o.a. bijdragen aan meer energie en het vergroten van onze weerstand. Daarnaast bevatten ze eiwitten en niet te vergeten voedingsvezels. Let wel op: niet verhit heb je maximaal gezondheidsvoordeel

Edelgistvlokken zijn glutenvrij, alleen heb je van het merk BioToday een niet-glutenvrije versie die je veel in de gewone supermarkten ziet. Je koopt het best pure edelgistvlokken, van verschillende merken verkrijgbaar.

Wat kun je er mee?

Doordat edelgistvlokken een nootachtige smaak heeft, zie je het vaak in gerechten waar je een kaassmaak aan wilt geven. Het doet een beetje denken aan de smaak van Parmezaanse kaas. Om een echte kaassmaak na te bootsen, gebruik je het in combinatie met wat zout en nootmuskaat.

In welke gerechten gebruik je het?

Lekker in pastagerechten
Je kunt er pesto van draaien (check deze basis pesto)
We gebruikten het in onze linzensalade
Samen met cashewnoten kun je er een kaassausje van maken.

Oftewel het is een veelzijdig product. Om de gezondheidseigenschappen te bewaren moet je ze niet koken of bakken, want door verhitting gaat dat verloren. Als het voor een recept wel noodzakelijk is, kun je er vaak nog wel even wat overheen strooien voor de gezondheid (en ook voor de smaak).

Laatste berichten van Trientje Blenkers-Klein (Toon alles)

Pin It on Pinterest

Share This