Print Friendly, PDF & Email

Eetdagboek: wat eet je dan als je whole food plant-based eet, die vraag krijgen we heel regelmatig en ik snap dat het soms handig is om te kijken wat een ander eet voor je eigen inspiratie. Het is vooral bedoeld om je te laten zien dat je echt je voedingsstoffen kunt binnenkrijgen met een plantaardig voedingspatroon, want echt waar lieve mensen leg de focus niet op tekorten, die hoef je echt niet op te lopen. Als je de calorieën optelt zie je wellicht dat het om 1643 gaat, maar ik ben nog niet 100% op mijn streefgewicht (ik kom van 158 kilo en ben al heel veel kilo kwijt, maar nog niet op de 80 die ik graag wil wegen), dus dit aantal is voor mij prima.

De totalen van een aantal belangrijke mineralen:

Eiwitten 58,9 gram
IJzer 16,6 mg
Calcium 1128 mg
Zink 20,8 mg

Let hierbij wel op, je hoeft niet iedere dag alles in perfecte hoeveelheden binnen te krijgen. Het gaat echt om je voedingspatroon én ook het Voedingscentrum geeft aan dat het om een periode van 1 a 2 weken gaat om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Probeer het dus niet iedere dag perfect te doen. Probeer het wel zo te doen dat je variatie in je voedingspatroon aanbrengt, want daardoor ga je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen.

Vegan ontbijt wat eet je dan?
Ontbijt: havermoutpap met fruit, pindakaas en pompoenpitten

Ontbijt is voor ons een belangrijke maaltijd, we starten onze motor op én hebben daardoor de hele dag energie! Typerend is dat we echt veel fruit eten bij het ontbijt, dat is waar we onze cellen op leven en daarom vinden we het belangrijk dit ook echt in de ochtend tot ons te nemen. Waarom we bananen zo belangrijk vinden hebben we al eerder uitgelegd in dit artikel.

We hebben dus ook altijd ruim voldoende bananen in onze voorraadkast, maar natuurlijk is ander fruit ook belangrijk. Want zoals eerder gezegd niets bevat alle voedingsstoffen in een. Fruit is niet hetzelfde als suiker, hoe dat zit lees je hier.

Kcal 646 Eiwit 18,9 gram Koolhydraten 104 gram Vet 13,9 gram Voedingsvezel 13,4 gram
Kalium 1186 mg Calcium 388 mg Magnesium 238 mg IJzer 5,8 mg Selenium 16 ug Zink 4,2 mg Vitamine E 6,7 mg Vitamine C 23 mg

Vegan lunch: wrap met tacokruiden en groenteLunch: Wrap met tacokruiden, groenten, linzen en een tomatensalsa

Natuurlijk lunchen we ook lekker, brood eten we soms zeker ook wel, maar proberen dit tot een minimum te beperken. Deze lekkere zelfgemaakte wrap is echt een feestje en vult enorm goed!

De wrap maken we zelf omdat de meeste wraps uit de supermarkt eigenlijk vol onnatuurlijke voedingsstoffen zitten. Zelf maken is niet moeilijk, je maakt eigenlijk gewoon een dunne pannenkoek. Wij maken het met alleen boekweitmeel, plantaardige melk en kruiden. That’s all.

Kost het veel tijd, nee zeker niet! Je kunt een wrap ook meenemen als je naar je werk gaat. Je kunt het bijvoorbeeld insmeren met hummus, check dit recept en dan beleggen met lekker veel rucola (of veldsla of andijvie), komkommer, radijs, paprika… je kunt het helemaal naar je eigen smaak indelen! We hebben natuurlijk ook nog andere lekkere spreads onder basics staan.

Kcal 361 Eiwit 13,8 gram Koolhydraten 51 gram Vet 3,2 gram Voedingsvezel 12,7 gram
Kalium 903 mg Calcium 192 mg Magnesium 121 mg IJzer 3,4 mg Selenium 10 ug Zink 2,6 mg Vitamine E 5,3 mg

Vegan diner: zuurkoolschotel

Diner: Zuurkoolschotel met linzen en champignons

Ik schreef gisteren in de Stories al dat ik een dagje in de keuken stond en veel gerechten had gemaakt voor de site, maaltijdplan e.d. Dit is een gerecht die binnenkort online komt, maar deze at ik direct met liefde op, wat een heerlijke smaak en niet te vergeten, lekker gezond!

Ik hou van zuurkool! Demi is van de stamppotten, dus voor haar maakte ik een stamppot zuurkool. Bijna dezelfde ingredienten, maar net even anders gemaakt.

Kcal 388 Eiwit 20,7 gram Koolhydraten 46 gram Vet 10,1 gram Voedingsvezel 18,8 gram
Kalium 1586 mg Calcium 388 mg Magnesium 96 mg IJzer 5,7 mg Selenium 13 ug Zink 13 ug Vitamine E 0,5 mg

Tussendoor: smoothiebowl

Tussendoortjes zijn niet nodig, maar soms kies ik ervoor om dit wel te eten. Het is een beetje afhankelijk van mijn activiteiteniveau. Deze dag heb ik een smoothiebowl gehad, deze staat niet op de foto. Maar wat er in zat was banaan, blauwe bessen, chiazaad, plantaardige yoghurt, frambozen en cranberries. Lekkere combinatie!

Kcal 251 Eiwit 6,2 gram Koolhydraten 40,9 gram Vet 4,9 gram Voedingsvezel 8 gram
Kalium 547 mg Calcium 160 mg Magnesium 103 mg IJzer 1,7 mg Selenium 9 ug Zink 1 mg Vitamine E 0,8 mg

Wil jij plantaardig eten volledig integreren in jouw leven? Bestel dan ons boek “Boost je gezondheid met plantaardig eten” en krijg direct toegang tot de kook-community! Klik hier voor alle informatie!

 

Laatste berichten van Trientje Blenkers-Klein (Toon alles)

Pin It on Pinterest

Share This