Print Friendly, PDF & Email

De gezondheidsvoordelen van boekweit zijn groot, daar vertellen je graag meer over in dit artikel. Boekweit wordt vaak tot granen gerekend, maar officieel gezien is het geen graan, daarom wordt het ook wel een pseudo-graan genoemd. Het is glutenvrij én het heeft geen groot effect op je bloedsuikspiegel. Onderzoek toont ook aan dat boekweit je cholesterolwaarden én insulineresistentie (voorloper van diabetes type II) kan verbeteren.  Daarnaast bevat boekweit lekker wat voedingsstoffen.

Voedingswaarde boekweitmeel (100 gram)

Boekweitmeel is rijk aan voedingsstoffen, hieronder een kort overzicht:

  • 9 gram eiwitten
  • 5,6 gram voedingsvezel
  • 117 mg magnesium
  • 150 mg fosfor
  • 2 mg ijzer
  • 2 ug jodium

Daarnaast rijk aan de verschillende B-vitaminen.

Boekweit, cholesterol én insulineresistentie

Boekweit kan dus zorgen voor verbetering van cholesterolwaarden én ook voor betere nuchtere glucosewaarden. De effecten werden gemeten in een onderzoeksgroep van 165 mensen met diabetes type II. De ene groep kreeg een controledieet waarbij werd ingezet op calorieristrictie én het geven van voedingsvoorlichting. De andere groep verving een dagelijks portie rijst of tarwe door boekweit.

Na 4 weken waren er mooie effecten te zien bij de groep die bewust boekweit toevoegden aan hun voedingspatroon. Ze bleken betere nuchtere glucosewaarden én de insulineresistentie verbeterde ook significant ten op zichte van de groep die op een controledieet waren gezet.

Verdere gezondheidsvoordelen van boekweit

Naast alle voordelen die hierboven al staan vermeldt, bevat boekweit ook de stofjes D-chiro-inositol, rutine en quercetine. Dit zijn stofjes die werken als anitoxidanten én volgens onderzoek ook een gunstig effect hebben op ontstekingen, diabetes en het cholesterolgehalte.

Weinig fytinezuur in boekweit

Boekweit bevat weinig fytinezuur ten op zichte van andere granen, wat een voordeel is. Over fytinezuur krijgen we altijd veel vragen, daarom een kleine uitleg hierover. Fytinezuur is een antinutrient, een stofje wat aangemaakt wordt door de plant zodat het kan overleven (anders zouden planten massaal worden opgegeten). Het is dus licht toxisch, zodat het niet aantrekkelijk is om de planten aan te vallen. Bij toxisch denk je misschien; dat is niet goed, maar zo simpel is het niet. We hebben het in beperkte mate nodig, want fytinezuur heeft ook een rol als antioxidant om maar een voorbeeld te noemen én in zekere mate beschermt het ons tegen toxische en belastende stoffen uit onze omgeving, omdat het als licht toxische stof andere toxische stoffen kan binden en zo ons lichaam kan doen verlaten.

Alleen fytinezuur hebben we dus niet in te grote hoeveelheden nodig en als je veel granen (zoals brood) eet, dan krijg je wel gauw meer binnen dan goed voor ons is. Het probleem van fytinezuur is dat het zich bind aan mineralen zoals ijzer, calcium, zink en magnesium, waardoor deze niet goed kunnen worden opgenomen. Boekweit bevat dus weinig fytinezuur en is daarom een mooi alternatief voor andere granen.

Recepten met boekweit

Je kunt boekweit in heel veel gerechten gebruiken. Je kunt het kopen als boekweit die je kunt koken en wat je kunt gebruiken ter vervanging van bijvoorbeeld rijst, je kunt het ook als meel kopen waarmee je kunt bakken of pannenkoeken mee kunt maken én je hebt ook boekweitgrutten waar je weer pap van kunt maken.

Hier wat top recepten van onze site:

Boekweit-venkelsalade met sinaasappel en gedroogde abrikoos

Boekweitpap met cacao

Bananasplit boekweitpannenkoek

Gevulde courgette met boekweit, champignons en tomaat

Op zoek naar meer gezonde recepten?

Bekijk dan hier het e-book “Eet jezelf gezond & gelukkig”. Recepten waarmee je jouw energie een boost geeft, je immuunsysteem versterkt, ontstekingen vermindert en zorgt voor blije darmen en een blij hoofd. Check hier alle informatie!

Wetenschappelijke referenties:

 

Laatste berichten van Trientje Blenkers-Klein (Toon alles)

Pin It on Pinterest

Share This