Print Friendly, PDF & Email

In deze laatste blog van de driedelige serie over gezondheid en Human Design ga ik dieper in op de primary health system van Human Design, ook wel het Human Design Gezondheidssysteem. Wist jij dat je met Human Design kan ontdekken hoe jij het beste kunt eten, zodat je vertering optimaal zijn werk kan doen? Gezond eten gaat dus niet alleen maar over wat je eet, maar ook in welke omstandigheden jij eet.

Als jij volgens je design wil leven begint het allemaal met jouw voeding en de omstandigheden waarin jij eet. Het Human Design systeem laat zien hoe jij gezond kan blijven.

Voordat je nu helemaal vol hierin gaat duiken en het gaat toepassen, wil ik je wel meegeven dat het belangrijk is om eerst de basis van je design te begrijpen (energietype, strategie, autoriteit). Jouw basis zegt namelijk nog veel meer over hoe jij het beste kan eten en leven.

Toen ik zelf meer ging leren over Human Design ging er een wereld voor mij open en ontdekte ik het gezondheidssysteem achter Human Design. In deze blog wil ik je meenemen in de 6 Colors zoals ze dat noemen binnen Human Design.

Helaas kan je in de gewone chart niet zien hoe jij het beste kan eten. Je kan opzoeken welk type jij bent door de Human Design app te downloaden. Vervolgens maak je een chart aan en klik je op de drie puntjes (chart details). Scroll naar beneden en daar vind je achter food 2 woorden. Daar ga ik je meer over vertellen.

De 6 types

Appetite (2 types: Consecutive and Alternating)

Hoe simpeler jij eet, hoe beter! Dit is hoe onze voorouders ook aten. Eet zoveel mogelijk voeding waar er een overvloed van is in de natuur. Je mag best selectief zijn in wat je wel of niet eet. Mensen met consecutive kunnen het best opeenvolgend eten. Dus eerst de aardappelen en dan pas de groente. Heb jij de alternating type? Dan kan je meer afwisselend eten.

Taste (2 types: Closed and open)

Het is voor jou gezond om elke dag dezelfde maaltijden te eten. Je hoeft dus niet constant nieuwe dingen te leren eten. Jij kan onderzoeken of je iets wel of niet lekker vindt en als je het lekker vindt dan blijf je dat voorlopig ook eten. Jij gaat beter op dingen eten die dicht bij huis zijn te vinden. Dus kruidig eten uit India zal voor jou systeem minder goed werken. Als jij open hebt staan dan betekent het dat je wel openstaat om nieuwe dingen te proeven en als je dan iets ontdekt wat je lekker vindt blijf je dat ook langere tijd eten. Bij closed bepaal je veel sneller of je iets wel of niet lekker vindt. Je hebt minder de behoefte om nieuwe dingen uit te proberen en gaat er beter op om vast te houden aan oude vaste gewoontes.

Thirst (2 types: Hot en Cold)

Jij staat open om nieuwe dingen uit te proberen en dat mag je zeker doen. Alleen is de temperatuur van het eten voor jou wel belangrijk. Heb jij cold? Dan mag jij zoveel mogelijk voeding eten wat kouder is dan je eigen lichaamstemperatuur. Wil je wel warm eten? Combineer het dan met iets kouds. Pasta met een salade erbij bijvoorbeeld.
Heb jij juist hot? Dan werkt het net andersom. Ook kan jij goed gaan op eten wat je lichaam opwarmt, zoals bepaalde kruiden of bijvoorbeeld gember. Wil jij een salade maken? Doe er iets warms doorheen.

Touch (2 types: Calm en Nervous)

Dit laat zien of jij juist jouw eten in rust of juist met meer geluiden kan opeten. Heb jij calm? Doe je best om je maaltijden zoveel mogelijk in alle rust op te eten. Mindful eten werkt voor jou heel goed. Kom ook zeker tot rust voordat je gaat eten. Heb jij juist nervous? Dan gaat jouw lijf wel goed op prikkels. Eet in groepen en het is voor jou zelfs oké om voor de tv te eten.

Sound (2 types: High en low)

Met dit type ben jij gevoelig voor geluid en heeft dat ook echt invloed op jouw verteringssysteem. Het gaat er dus om hoeveel geluid jij nodig hebt. Bij high ga jij goed op geluiden om je heen tijdens het eten. Een gezellig restaurant of een muziekje aan tijdens het eten. Heb jij juist low? Zoek dan zoveel mogelijk plekken op met zo min mogelijk geluiden als je gaat eten.

Light (2 types: Direct en Indirect)

Dit is het meest gevoelige type. Als je direct hebt kan jij het beste eten (maar ook studeren) bij daglicht. Gooi die gordijnen in de ochtend lekker open! Liever dus zo min mogelijk zware maaltijden eten in de avond als het donker is. Heb jij juist indirect? Dan werkt het net andersom. Jij bent een echt avondmens en kan dus ook juist het beste in de avond zware maaltijden eten.

Ik daag jou uit om een paar weken te gaan testen wat er gebeurd als jij gaat eten volgens jouw type. Wie weet wat dit met je zal doen? Dit zijn natuurlijk globale richtlijnen, want je Human Design gaat nog veel dieper dan dit. Kijk wat je hier uit kan halen en wat voor jou werkt. Wil je er dieper op in gaan? Neem dan een kijkje op de site van Daphne en kijk wat ze voor jou kan betekenen!

De andere 2 blogs gemist? Klik hier voor het eerste deel over de basis van Human Design of hier voor deel 2 over het verband met voeding en leefstijl.

 

Volg Daphne

Pin It on Pinterest

Share This