Print Friendly, PDF & Email

Magnesium is een heel belangrijk mineraal, het heeft verschillende namen zoals “het anti-stress mineraal”, of “het wonder mineraal”.

Op zich niet vreemd als je bedenkt dat ons hart, onze spieren en nieren magnesium heel hard nodig hebben om goed te functioneren. Niet alleen deze, maar al onze organen hebben magnesium nodig.

Je zou kunnen zeggen dat het echt een basisbehoefte is van de mens om goed te functioneren, maar hoe kom je aan voldoende magnesium en hoe herken je een tekort?

Waarom is magnesium belangrijk

Magnesium is nodig voor de energiestofwisseling in het lichaam en de overdracht van zenuwprikkels. Het werkt verder ook samen met andere mineralen in ons lichaam, waaronder calcium. Calcium zorgt voor aanspanning van de spieren, terwijl magnesium zorgt voor ontspanning. Daarom wordt magnesium ook wel het anti-stress mineraal genoemd.

Magnesium reguleert verder het hartritme en bloeddruk. Magnesium zorgt verder voor ontspanning van spieren en ook van je hersenen, waardoor je lekker kunt slapen, maar ook geen spierkrampen meer hebt.

Magnesium zit in onze voeding, maar het gehalte magnesium is zeker niet meer zo hoog als vroeger. Magnesium wordt steeds meer onttrokken aan onze bodem, door onder andere verwarming van landbouwgrond en het gebruik van kunstmest. Het is niet alleen dat er minder magnesium in onze voeding zit, maar we zijn in de loop der jaren ook een stuk bewerkter gaan eten, onder meer suiker is een steeds grotere rol gaan spelen in het leven van veel mensen en dat zorgt ervoor dat de magnesiumbehoefte stijgt. Het gebruik van medicijnen, steeds meer chemische stoffen die tot ons komen en ander bewerkt eten zorgt ook voor een grotere magnesiumbehoefte.

Hoeveel heb je nodig

De gezondheidsraad adviseert voor mannen en zwangere vrouwen 300-350 mg per dag. Voor niet zwangere, volwassen, vrouwen 250-300 mg per dag.

Hoe herken je een tekort?

Veel mensen hebben een magnesiumtekort, maar het vervelende is dat dit niet altijd wordt opgemerkt. Slechts 1% van de magnesium zit in je bloed, dus bij een bloedtest komt een tekort lang niet altijd naar boven.

Er zijn best veel symptomen die wijzen op een tekort, maar mocht je dingen herkennen betekent het natuurlijk ook weer niet direct dat je een magnesiumtekort hebt, er kunnen ook andere oorzaken zijn. De meest typische symptomen hebben we hier opgeschreven:

Spierkrampen
Ooglidtrillingen
Vermoeidheid
Onrustig gevoel
Prikkelbaar
Hartkloppingen
Een tekort kan komen doordat je niet voldoende binnenkrijgt, maar kan ook komen doordat je darmen het niet goed opnemen, dat is vaker het geval bij darmaandoeningen. Het kan ook zijn dat je veel magnesium verbruikt, het wordt uitgescheiden via urine en zweet.

Hoe kom je aan voldoende magnesium?

Er zijn voedingsmiddelen die heel rijk zijn aan magnesium, hieronder zie je welke dat zijn (de lijst is echt nog veel langer, want in veel onbewerkte voeding zit iets van magnesium::

Kelp
Rauwe cacao (yes!!)
Amandelen
Quinoa
Boekweitmeel
Zaden als hennepzaad, chiazaad en lijnzaad
Gedroogd fruit zoals abrikozen en vijgen
Pitten zoals zonnebloempitten en pompoenpitten
Spirulina
Chlorella
Bananen
Groene bladgroenten
De belangrijkste tip die we je kunnen geven eet zo gevarieerd mogelijk! Kelp kun je bijvoorbeeld door je smoothie doen, rauwe cacao kun je heerlijke balletjes van maken, wees niet te zuinig met bananen en varieer!

Welk supplement

Als je suppletie wilt gebruiken dan zijn er verschillende soorten die je kunt gebruiken.
Je ziet veel dat magnesium als citraat wordt aanbevolen, maar toch is dat zeker niet de enige. Sterker nog, zelf hebben we hier eigenlijk nooit echt baat bij gehad. Je hebt ook magnesium in verbinding met tauraat,, maar ook bisglycinaat. Allemaal goede vormen van magnesium.

De vormen chloride, oxide en sulfaat worden het minst goed opgenomen en raden we dan ook niet aan.

Laatste berichten van Trientje Blenkers-Klein (Toon alles)

Pin It on Pinterest

Share This