Print Friendly, PDF & Email

Jackfruit is een echte upcoming vrucht en dat komt met name vanwege zijn vlezige structuur. Hierdoor wordt het gezien als een ideale vleesvervanger. Maar is dat het ook? Dat is precies wat we gaan onderzoeken in deze blog en we zoeken uit wat Jackfruit nu precies is en waar het vandaan komt.

Waar komt Jackfruit vandaan?

Jackfruit vind zijn oorsprong in India, het zijn enorm grote vruchten. Inmiddels groeit het door heel tropisch Azië.
In Nederland is het inmiddels goed verkrijgbaar in de supermarkt, o.a. van het merk Fairtrade Original.
Ook van het merk Nature’s Charm is het verkrijgbaar in Nederland.

Is het een geschikte vleesvervanger?

Ja, als je het bekijkt vanuit de kant dat het heel veelzijdig is en in veel gerechten gebruikt kan worden. Zo kun je er vegan pulled pork van maken, wordt het gebruikt in stoofpotjes e.d. vanwege zijn structuur en natuurlijk onze ‘kip’kerrie salade is er mee gemaakt vanwege de structuur. Je kunt het dus zowel rauw als warm verwerken.

Nee, als je het bekijkt vanuit de kant van voedingswaarde. Het bevat weinig eiwitten en het bevat ook maar weinig vitaminen en mineralen. Het vult wel redelijk omdat er wel wat koolhydraten in zitten. Wanneer je een volwaardige maaltijd wilt maken zul je daarom dus nog wel andere eiwit- en vet bronnen moeten toevoegen.

Is het duurzaam?

Daar is eigenlijk nog niet zo heel veel over bekend. Het is wel zo dat het niet uit Nederland komt en daarom dus veel voedselkilometers aflegt, daarbij geeft de vrucht veel afval en het is niet bekend of dat hergebruikt wordt. Iets wat niet perse heel duurzaam lijkt op het oog.

Conclusie

Als je Jackfruit wilt gebruiken, doe dat dan vooral voor de vlezige structuur. Het geeft niet veel voedingswaarde, maar wel de bite in sommige gerechten.

Laatste berichten van Trientje Blenkers-Klein (Toon alles)

Pin It on Pinterest

Share This