Print Friendly, PDF & Email

L-Lysine is een aminozuur en een belangrijk aandachtspunt voor veganisten. Waarom dat zo is? Het zit voornamelijk in dierlijke producten zoals vlees, vis, zuivel en eieren. Het zit wel in bepaalde peulvruchten zoals soja.

Waar is het goed voor?

L-lysine is een essentieel aminozuur, wat inhoud dat ons lichaam zelf geen lysine kan aanmaken. Het is betrokken bij veel processen in ons lichaam. Het heeft antivirale eigenschappen en is het belangrijk voor de aanmaak van collageen. Het verbetert de calcium- en ijzeropname en verder zorgt het voor sterker bindweefsel en gezonde botten.

Bij heel veel lichaamsprocessen is L-lysine dus betrokken en daarom belangrijk om voldoende binnen te krijgen.

Wat zijn plantaardige bronnen van L-lysine?

Het is belangrijk om gevarieerd te eten om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. L-lysine zit in verschillende plantaardige voedingsmiddelen, hieronder een opsomming:

  • Peulvruchten
  • Tarwekiemen
  • Tofu
  • Tempeh
  • Seitan
  • Pinda’s

Hier een aantal recepten van de site:

No-Meatloaf

Lupine burgers

Hummus

Pindakoeken

L-lysine en koortslip

Jaren geleden werkte ik bij de plaatselijke natuur drogist en kwam er een vrouw voor L-Lysine. Ze vertelde me dat het de beste ontdekking was die ze ooit had gedaan, want ze had nooit meer een koortslip. Dat klonk me als muziek in de oren, want man wat heb ik daar soms een last van. Toen ik een koortslip kreeg ben ik het gaan gebruiken en ja, het werkt echt en goed! Als ik het voel opkomen, direct ruim voldoende supplementeren en mocht je te laat zijn, dan herstel je vele malen sneller.

Eigen ervaringen zijn natuurlijk mooi, maar ook de wetenschap geeft aan dat het effectief kan zijn. Verschillende studies tonen aan dat het innemen van 1000 tot 3000 mg de terugkeer van herpes vermindert en als je het wel hebt gekregen dat het, het genezingsproces daadwerkelijk versneld. Beter dan het smeren van niet helpende – en veel te dure – crempjes.

Wil je een supplement gebruiken?

Wanneer je te weinig bronnen eet van l-lysine of wanneer je te maken hebt met het herpes virus en hier iets aan wilt doen, dan kan het verstandig zijn om een supplement te nemen. NOW heeft een pure lijn aan producten en is te bestellen via onderstaande link. Gebruik je deze link om te bestellen? Dan help je onze site ook, want wij krijgen een kleine commissie, maar jij betaalt niets extra. Win-win dus!

Wetenschappelijke referenties:

M.A. McCune et al. “Treatment of recurrent herpes simplex infections with L-lysine monohydrochloride” Cutis (1984)
M. Milman et al. “Lysine prophylaxis in recurrent herpes simplex labialis: a double-blind, controlled crossover study” Acta Dermato-venereologica (1980)

D.J. Thein et al. “Lysine as a prophylactic agent in the treatment of recurrent herpes simplex labialis” Case reports (1984)

 

Laatste berichten van Trientje Blenkers-Klein (Toon alles)

Pin It on Pinterest

Share This