Print Friendly, PDF & Email

Leven volgens het ritme van de maan. De maan heeft invloed op de aarde. De oceanen. De natuur. En ook op ons als mens. Ken je dat gevoel dat je je tijdens de volle maan wat onrustiger voelt en slechter slaapt? Hiervoor zijn logische verklaringen. De verschillende maanfasen hebben verschillende invloeden op ons als mens. In deze blog legt Joyce Mol, Breathwork Expert en Yoga Teacher uit hoe de maancyclus werkt. Zij heeft zich jaren lang in de energie van de maan verdiept en hoe wij als mens beïnvloedt worden.

De maan doorloopt diverse fases van de nieuwe tot aan de volle tot aan de nieuwe maan. Zelf werk ik veel met de Nieuwe Maan als een nieuw begin. En Volle Maan als een moment voor celebration. Maar de fases die daartussen zitten hebben ook een enorme invloed op ons als mens als we hiermee leren werken. Net als de natuur.

De vrouwelijke cyclus wordt vaak ook moon time genoemd. Wij als vrouwen leven ook volgens de yin energie van de maan. Feminine energy. De nachtzijde. Lees gauw verder wat iedere maanfase voor betekenis heeft. Je leest hierin vooral de praktische werking voor ons als mens en hoe je jouw dagelijkse leven hierop kunt afstemmen. Per maand is er vaak ook nog een sterrenbeeld aan verbonden. Deze heb ik in dit blog achterwege gelaten om de praktische werking overzichtelijk te houden.

Nieuwe maan

De nieuwe maan is vaak niet zichtbaar. Dit is het moment dat je zelf ook de stilte in mag gaan. Je mag gaan voelen wat jouw intentie is voor de komende maancyclus. Wat wil jij gaan manifesteren? Waar mag je ruimte voor maken? Je hoeft er nog niets mee te doen. Voel maar wat dit met je doet. Dit is het moment op zaadjes te planten. In de natuur werkt dit ook zo. Je kunt het beste rond de nieuwe maan nieuwe plantjes planten i.p.v. tijdens de volle maan.

Je kunt tijdens de nieuwe maan ook met een mooi ritueel starten. Door bijvoorbeeld yoga te doen. Te mediteren of een wandeling te maken. In mijn Moon Phase Yin Yoga E-book staan mooie yin yoga en journal practices voor iedere maanfase.

Wassende maan (jonge maansikkel)

De maan wordt langzaam meer zichtbaar. Je zult zelf wellicht je plannen op papier schrijven. Misschien deel je het met mensen om je heen. Het is ook mooi om nog even de ruimte te nemen om te doorvoelen welke acties je mag gaan neerzetten tijdens het eerste kwartier.

Eerste kwartier

Tijdens het eerste kwartier mag je jouw intenties in de praktijk gaan brengen. Jouw zaadjes komen in actie. Jouw plannen. Jouw behoeftes. Je mag jezelf hierin laten zien. Ook als dit betekend dat je juist meer de stilte in mag gaan. Laat dit maar zien door het juist te doen. Neem de actie voor jezelf.

Op werkgebied is dit ook het moment om nieuwe relaties aan te gaan. Projecten op te starten en te netwerken.

Wassende maan

Jouw intentie wordt steeds zichtbaarder. Net als de maan. De helft van de maan wordt precies door de zon verlicht. De maan neemt steeds meer toe qua licht in deze fase tot de maan vol is.

Volle maan

Celebration time. Dit is hét moment om jouw successen te vieren. Full Moon parties en ceremonies worden al eeuwenlang georganiseerd om met elkaar te eren wat er tot stand is gekomen. In liefde en dankbaarheid met elkaar.

Je kunt tijdens de volle maan ook diverse rituelen toepassen. Door te mediteren, breathwork te beoefenen of bijvoorbeeld een volle maan wandeling te maken. Verbind je met de natuurlijke elementen.

Vaak komt het voor dat mensen niet kunnen slapen tijdens de volle maan. Of onrustiger zijn. Dit is ook goed te verklaren doordat het buiten ook lichter is dan normaal. Waarin de maan oceanen beweegt, beweegt zij ook mensen, emoties en gevoelens. Neem de ruimte om te reflecteren op wat er geweest is. Laat los wat je niet meer bij je wilt dragen.

Afnemende maan

Tijdens de afnemende maan wordt de maan steeds minder zichtbaar. Je laat los wat je niet mee wilt nemen in de nieuwe maan cyclus. Tijdens een volle maan ritueel heb je dit wellicht helder voor jezelf gekregen. Zo niet, neem daar nu dan ook nog even de ruimte voor.

Laatste kwartier

Het laatste kwartier is de fase waarin ook weer de helft van de maan door de zon wordt beschenen maar juist afneemt.

Neem de ruimte om je emoties te doorvoelen. Neem rust en vertrouw erop dat wat je los mag laten ook niet meer bijdraagt aan het nieuwe wat komen mag in de nieuwe maancyclus.

Je kunt ook een dankbaarheid ritueel doen. Schrijf op waar je dankbaar voor bent. En verbrand deze brief eventueel ritueel.

Afnemende maan (sikkel)

De maan neemt steeds meer af naar het donkerte van de nieuwe maan. Een klein deel. De sikkel wordt nog beschenen door de zon.

Laat los en maak ruimte voor nieuw. Zodat je tijdens de nieuwe maancyclus weer in stilte mag voelen waar je ruimte voor mag maken.

Hoe kan je dit alles in de praktijk gaan brengen?

Door iedere maand de ruimte te nemen voor jezelf en bewust stil te staan bij wat je voelt tijdens deze fasen, kan je deze manier van leven steeds meer in je leven integreren. Maar hou het ook luchtig voor jezelf. Mijn intenties zijn vaak open. Open staan voor het onbekende, zodat je ook open staat om te ontvangen wat je wenst.

Heb je vragen over het integreren van de maancyclus? En wil je maandelijks over de energie van de maan lezen? Neem dan een kijkje op www.joycemol.com. Je kunt me ook altijd een mail sturen of hieronder het artikel reageren.

Volg Joyce
Laatste berichten van Joyce Mol (Toon alles)

Pin It on Pinterest

Share This