Print Friendly, PDF & Email

Afgelopen week kwam antidepressiva weer in het nieuws. Ruim 1,2 miljoen Nederlanders slikken antidepressiva. Dat zijn een hoop mensen. Ik was er ook een van. Inmiddels al een tijd niet meer. In deze persoonlijke blog vertel ik je meer hoe ik het gebruik heb ervaren en hoe ik heb afgebouwd.

Waarom ik begon met antidepressiva

Ik ben op advies van de psychiater begonnen met antidepressiva. Ik was al in therapie, maar had nog geen medicatie en ik was heel sceptisch en wilde het ook eigenlijk niet. Met veel druk van de psychologen en de forse klachten die ik had ben ik dan toch begonnen. Ik was vooral bang voor de bijwerkingen, want je leest echt horror verhalen én ik las vooral begin NIET aan antidepressiva. Je komt er nooit meer vanaf en het helpt je niet.

Ik heb zelf gekozen om fluoxetine te willen. Ik had me goed ingelezen en dit was voor mij degene die het meest klopte.

Laat ik daar duidelijk over zijn, ik ben heel goed begeleid door de psychiater en heb geen bijwerkingen ervaren met opbouwen. Ik voelde ook echt verschil in mijn klachten, de angst waarvoor ik het nam, werd hanteerbaarder. Het is geen wonderpil, dus het neemt niet alles weg, maar het werd leefbaarder.

Het stoppen met antidepressiva

Toch knaagde er al die maanden wel iets in mij. Ik had ook therapie, dus dacht dat de klachten als vermoeidheid, vlakheid van emoties, het niet komen tot actie e.d. daarbij hoorde. Totdat ik besloot dat ik geen antidepressiva meer wilde slikken. Met fluoxetine kun je redelijk makkelijk afbouwen. Ik heb elke week 10mg geminderd en ben toen gestopt. In het begin merkte ik het wel, want ik had een korter lontje, mijn hoofd was een warboel en wist me met de extra energie ook niet altijd raad. Maar dat was 2 weken en daarna volledig voorbij. Ik ben nu volledig gestopt. Ik merk vooral dat ik weer blij kan zijn, weer Trientje ben, weer gek kan doen, weer voluit kan leven. Daar horen de fijne kanten bij, van gek doen, van energie hebben, blij voelen en daar hoort soms ook bij van meer angst voelen, meer verdriet voelen e.d. ACT, Acceptance & Commitment Training, helpt me hier enorm bij om alle emoties te kunnen doorvoelen en natuurlijk dat wat ik in therapie heb geleerd.

Zelf heb ik dus geen horror ervaring met antidepressiva en als je goede begeleiding hebt en forse klachten waar je zelf niet meer uitkomt kan het ook een mooie tijdelijke ondersteuning zijn. Afbouwen is per antidepressiva soort anders, maar met de fluoxetine heb ik dat als heel makkelijk ervaren.

Let op: bouw nooit zelfstandig af, overleg altijd met je behandelend arts of psychiater.

Laatste berichten van Trientje Blenkers-Klein (Toon alles)

Pin It on Pinterest

Share This