Print Friendly, PDF & Email

Pistachenoten gezond: het is een vraag die veel mensen zich stellen. Deze kleine, groene nootjes zijn niet alleen lekker, maar zitten ook boordevol voedingsstoffen die bijdragen aan een goede gezondheid. Of je ze nu uit het vuistje eet, toevoegt aan een salade of verwerkt in een recept, pistachenoten zijn een veelzijdige en voedzame keuze. In dit artikel ontdek je waarom pistachenoten zo gezond zijn en welke voordelen ze bieden.

Voedingswaarde van pistachenoten

Pistachenoten zijn een uitstekende bron van voedingsstoffen. Een portie van 35 gram pistachenoten bevat:

 • 178 kcal
 • 7,1 gram eiwit
 • 2,9 gram voedingsvezel
 • 39 mg calcium
 • 41 mg magnesium
 • 1,3 mg ijzer
 • 0,35 mg Vitamine B6
 • 1,4 mg vitamine E
 • 1 µg jodium

Deze voedingsweetjes laten zien dat pistachenoten niet alleen lekker zijn, maar ook een waardevolle aanvulling op je dieet kunnen zijn. Ze bevatten belangrijke mineralen en vitamines die bijdragen aan je algehele gezondheid.

Gezondheidsvoordelen van pistachenoten

Pistachenoten bieden verschillende gezondheidsvoordelen. Ze zijn rijk aan antioxidanten, meer dan de meeste andere noten en zaden. Vooral de antioxidanten luteïne en zeaxanthine, die belangrijk zijn voor de gezondheid van je ogen, zijn in hoge concentraties aanwezig in pistachenoten. Daarnaast bevatten pistachenoten een aanzienlijke hoeveelheid eiwitten, wat ze een goede keuze maakt voor mensen die hun eiwitinname willen verhogen zonder veel calorieën te consumeren.

Pistachenoten en vezels

Pistachenoten bevatten bijna 3 gram vezels per portie van 35 gram. Vezels zijn essentieel voor een goede darmgezondheid en veel Nederlanders krijgen er te weinig van binnen. De aanbevolen hoeveelheid ligt tussen de 30 en 40 gram per dag, maar veel mensen komen niet verder dan 23 gram volgens de Maag Darm Lever Stichting. Vezels in pistachenoten kunnen bijdragen aan een betere spijsvertering en een lager risico op hartziekten en bepaalde soorten kanker.

Pistachenoten en cholesterol

Onderzoeken tonen aan dat pistachenoten een gunstig effect kunnen hebben op het verlagen van de “slechte” LDL-cholesterol en het verhogen van de “goede” HDL-cholesterol. Daarnaast lijken pistachenoten de bloeddruk meer te verlagen dan andere noten, wat bijdraagt aan een betere hartgezondheid.

Hoe pistachenoten in je dieet te verwerken

Er zijn talloze manieren om pistachenoten in je dieet op te nemen. Hier zijn enkele ideeën:

 • Voeg ze toe aan je salade voor een knapperige textuur.
 • Gebruik ze in bakrecepten zoals koekjes of cakes. (zie het recept van deze heerlijke pistachecake)
 • Maak zelf pistache-ijs voor een heerlijke traktatie.
 • Probeer pistachepesto als een unieke twist op de klassieke pesto.

Met deze veelzijdige noot kun je eindeloos variëren en genieten van de gezondheidsvoordelen die ze bieden.

Pistachenoten: een gezonde snack voor elke dag

Pistachenoten zijn niet alleen lekker, maar ook een gezonde keuze voor elke dag. Ze zijn rijk aan voedingsstoffen, antioxidanten, eiwitten en vezels, en kunnen bijdragen aan een betere gezondheid. Of je ze nu uit het vuistje eet of verwerkt in een recept, pistachenoten zijn een waardevolle toevoeging aan je dieet.

Ontdek de voordelen van pistachenoten

Samenvattend zijn pistachenoten een uitstekende keuze voor iedereen die op zoek is naar een gezonde en voedzame snack. Ze bieden tal van gezondheidsvoordelen, van het verbeteren van je cholesterolwaarden tot het ondersteunen van een goede darmgezondheid. Probeer pistachenoten vandaag nog en ontdek zelf hoe lekker en gezond ze zijn. Voeg ze toe aan je dagelijkse dieet en geniet van de vele voordelen die deze kleine, groene nootjes te bieden hebben.

Wetenschappelijke referenties

J.M.W. Wong et al. “Colonic Health: fermentation and short chain fatty acids” Journal of Clinical Gastroenterology (2006)

M. Uhkanova et al. “Effects of almond and pistachio consumption on gut microbiota composition in a randomised cross-over human feeding study” The British Journal of Nutrition (2014)

N. Mohammadifard et al. “The effect of tree nut, peanut, and soy nut consumption on blood pressure: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled clinical trials” The American Journal of Clinical Nutrition (2015)

G. Lippi et al. “More pistachio nuts for improving the blood lipid profile. Systematic review of epidemiological evidence” Acto Biomedica (2016)

 

 

 

Laatste berichten van Trientje Blenkers-Klein (Toon alles)

Pin It on Pinterest

Share This