Print Friendly, PDF & Email

Eigenlijk gaat het in de titel van deze blog al mis, want quinoa is officieel geen graan. Het is zoals ze het met een mooi woord noemen, een pseudograan. Dat komt omdat de zaadjes een beetje op graan lijken. Quinoa is een plant en komt uit het Zuid-Amerikaanse Andesgebergte en groeit onder meer in Colombia, Peru en Ecuador. Omdat quinoa geen echte graansoort is, is het glutenvrij. Maar wat maakt quinoa zo gezond en voedzaam? Wat kun je er allemaal mee? Dat en meer komt aan bod in deze blog.

Wat maakt quinoa zo gezond?

Quinoa is ontzettend voedzaam en bevat veel voedingsstoffen. Dat maakt quinoa ook erg interessant.
We geven je een klein overzichtje, in 100 gram gekookte quinoa zit:

121 kcal
4,7 gram eiwit
2,1 gram vet
19,8 gram koolhydraten
2,3 gram voedingsvezels

Als we kijken naar vitaminen en mineralen zitten er weinig vitaminen in quinoa, maar mineralen zijn meer vertegenwoordigd.
In 100 gram bereide quinoa zit 220 mg kalium, 150 mg fosfor, 20 mg calcium en 60 mg magnesium.

Quinoa bevat koolhydraten, maar wel van het trage soort. Dat wil zeggen dat het geen grote pieken in je bloedsuikerspiegel geeft en zijn energie dus langzaam afgeeft waardoor je langer verzadigd blijft door de maaltijd.

Wat kun je met quinoa?

Eigenlijk heel erg veel! We hebben een mooi overzichtje gemaakt.
Je kunt het gebruiken:

in wok gerechten
voor het ontbijt als pap
als verrijking van je salade
om burgers mee te maken
je kunt er koekjes mee maken (ja, echt geen grapje)
Oftewel; je kunt er echt heel veel kanten mee en dat maakt het ook direct een musthave voor in je voorraadkast.

Conclusie, wat je moet onthouden?

Quinoa is een veelzijdige glutenvrije pseudograan
Rijk aan eiwitten en vezels
Bevat de mineralen kalium, fosfor, calcium en magnesium.
De koolhydraten geven langzaam energie af en geven geen grote pieken in je bloedsuikerspiegel
Je kunt veel lekkere gerechten maken met quinoa

Laatste berichten van Trientje Blenkers-Klein (Toon alles)

Pin It on Pinterest

Share This