Print Friendly, PDF & Email

Shatavari is een veelgebruikt kruid in de ayurveda en komt van oorsprong voor in India en de Himalaya. Het kruid staat bekend om zijn adaptogene werking en als je nu denkt, adapto wat? Adaptogene kruiden zijn kruiden die eigenlijk voor een soort balans zorgen in je lichaam, door bijvoorbeeld het stressniveau te doen verlagen.

Shatavari is een plant uit de aspergefamilie en de Latijnse benaming is Asparagus racemosus. Het wordt ook wel een vrouwenkruid genoemd en soms zelfs ‘Ginseng voor vrouwen” en dit komt door de zeer gunstige effecten die het heeft op onder meer PMS klachten, maar ook bij de overgang.

Shatavari en PMS

PMS klachten kunnen maandelijks zorgen voor hele vervelende dagen, het word veroorzaakt door een disbalans tussen de hormonen progesteron en oestrogeen. Het is met name een oestrogeendominantie, oftewel een teveel aan oestrogeen, wat voor een disbalans en daarmee voor de klachten zorgt. Het is een fyto oestrogeen én regelt op die manier het oestrogeengehalte in je lichaam. Het kan op die manier je menstruatiecyclus weer terugbrengen in een normaal ritme.

Ook in de overgang kan shatavari worden ingezet om een nieuw hormonaal balans te vinden én het ongemak van opvliegers en slapeloosheid te verminderen. Shatavari werkt als rustgevend middel voor de vrouw en voor balans.

Shatavari en pijnstillende werking

Er is best wat onderzoek gedaan naar de werking van shatavari en zo werd er ook wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de pijnstillende eigenschappen. De conclusie was dat deze plant inderdaad pijnstillende eigenschappen heeft.

(Wetenschappelijke) referenties

N. Bopana et al. “Asparagus racemosus–ethnopharmacological evaluation and conservation needs” Elsevier (2007)

S.K. Pandey et al. “Effect of Aspargus racemosus rhizome (Shatavari) on mammary gland and genital organs of pregnant rat” (2005)

S. Alok et al. “Plant profile, phytochemistry and pharmacology of Asparagus racemosus (Shatavari): A review” APTJD (2013)

Rahiman et al. “A Algesic Activity of Aqueous And Alcohol Root Extracts of Asparagus Racemosus Wild” (2011)

 

 

Laatste berichten van Trientje Blenkers-Klein (Toon alles)

Pin It on Pinterest

Share This