Print Friendly, PDF & Email

Alle ballen proberen hoog te houden ten koste van jezelf, dat gaat vroeg of laat problemen geven. Werkt stress je tegen in het afvallen, bijvoorbeeld doordat je toch weer met een zak chips op de bank eindigt in plaats van dat je, je had voorgenomen om gezond te eten? In dit artikel leg ik aan je uit hoe dit komt én ook wat je er uiteindelijk aan kunt doen.

Wat is stress?

Stress betekent eigenlijk dat je draaglast groter is dan je draagkracht, oftewel: je doet meer dan je aankunt. Je krijgt stress door externe prikkels en vervolgens gaan er allerlei processen werken in je lichaam. Het vecht- en vluchtsysteem van je lichaam wordt geactiveerd zodat je op gevaar kunt anticiperen.

Dit is een heel natuurlijke reactie, want als er acuut gevaar dreigt, zorgt dit ervoor dat jij adequaat kunt reageren. Onze huidige samenleving kent heel veel prikkels, lange werkdagen, snel de trein halen, nog even dat mailtje beantwoorden, de whatsapp die je aandacht vraagt, noem maar op. Als je jezelf hier niet tegen wapent dan heb je geen kortdurende stress waar je lichaam goed mee kan omgaan, maar gaat het over op chronische stress én daar is je lichaam nu net niet voor gemaakt.

Hoe werkt dat in je hersenen?

Het deel van de hersenen wat verantwoordelijk is voor de stressreactie is de amygdala, onderdeel van het limbisch brein. Op het moment jij stress krijgt gaat de amygdala actiever worden met als gevolg dat er extra adrenaline en noradrenaline wordt aangemaakt in je bijnieren. Hierdoor kom je in een vlucht- en vechtstand doordat je bloeddruk en hartslag omhoog gaan, je spieren zich aanspannen én je ademhaling versnelt.

Stress en de zin in zoet

Als tegenreactie op de aanmaak van adrenaline en noradrenaline maakt je lichaam ook extra cortisol aan, dit gebeurt ook in je brein (in de hypothalamus om precies te zijn) én dat zorgt ervoor dat je grotere behoefte aan suiker krijgt omdat je bloedsuikerspiegel stijgt én nadat je eerst even een flinke dosis energie geeft stort dat vervolgens in én dan komt de dip die je een hunker naar suiker geeft, maar ook naar vet en zout.

Stress en je hormonen

Naast dat bovenstaande reactie je hunker naar zoet aanwakkert, zorgt het ook dat je minder gevoel wordt voor de hormonen serotonine en dopamine en dat zorgt er dan weer voor dat je jezelf minder fijn in je vel gaat voelen én ook gevoeliger wordt voor pijn, zoals ik eerder in dit artikel over serotonine en pijn heb uitgelegd.

De gevolgen van chronische stress

Bij kortdurende stress werkt het bovenstaande uitgelegde systeem perfect, want na een piek, komt er weer ontspanning én heeft het lichaam gereageerd op een manier om jou te helpen de stress te verslaan. Maar wat nu als je continue onder stress staat én dus continue extra adrenaline, noradrenaline en cortisol aanmaakt? Dan blijft de eerder genoemde amygdala actief en heb je dus continue dat de lichaamsprocessen aan staan, waardoor je dus een te hoge bloeddruk, te snelle ademhaling, grote hunker naar suiker hebt en de aanmaak van je gelukshormonen te laag is.

Met als gevolg dat je verschillende klachten kunt ontwikkelen zoals:

  • Overgewicht
  • Te hoge bloeddruk
  • Vermoeidheid
  • Angststoornissen
  • Depressie
  • Spijsverteringsproblemen

Dit is een klein lijstje, maar de lijst is langer. Ga bij klachten altijd langs je huisarts.

Wat kun je eraan doen?

Stress verminderen kun je op verschillende manieren, hieronder heb ik een aantal effectieve tips voor je uitgeschreven.

  1. Plan tijd voor jezelf (me-time)

    Me-time is ontzettend belangrijk, doe iets wat je leuk vind én plan dat ook echt in. Het is iets wat ik zelf ook lastig vond, met 2 kinderen, een eigen bedrijf, maar sinds ik dit ben gaan doen merk ik zelf ook dat het echt werkt. Jij bent de belangrijkste persoon in jouw leven, dus vergeet deze tijd niet!

  2. Maak een ochtendroutine

    Door op een vaste tijd naar bed te gaan en op te staan creeer je regelmaat, maar ook de kans om een ochtendroutine te bouwen. Sta eerder op dan je dag daadwerkelijk begint en begin de dag met bijvoorbeeld yoga, meditatie, beweging, een stuk schrijven, net wat jij fijn vind. Zo begin je de dag zonder externe prikkels en je zult merken dat wanneer je dit vaker doet, je ook meer focus in de rest van de dag zult ervaren.

  3. Eet gezonde voeding

    Voeding heeft een enorme invloed op je gemoedstoestand én kan ook zorgen voor de nodige stress. Ik schreef eerder al een artikel over breinvoeding, die kun je hier lezen én ook over de rol van voeding bij angst en stress gerelateerde klachten.

  4. Maak keuzes die bij jou passen

    Keuzes maken is niet altijd makkelijk, maar wel essentieel als je chronische stress wilt aanpakken. Keuzes maken op het gebied van werk, relatie, geld, maar ook kleiner zeg jij elke keer “ja”, terwijl je het eigenlijk niet wilt, dan doe je er goed aan om vanaf nu toch echt voor jezelf te kiezen. Uiteindelijk leef je echt voor jezelf en kun jij een ander pas echt iets geven als jij helemaal jezelf kunt zijn.

Meer weten over dit onderwerp?

Donderdag 13 januari geef ik de Masterclass “stress & afvallen” en ga ik nog vele malen uitgebreider in op dit onderwerp. De Masterclass is onderdeel van de online cursus “Plantaardig Afvallen”, dus wil jij deelnemen én voor eens en altijd afrekenen met je overtollige kilo’s en vooral ook een gezonde relatie met jezelf en voeding creëren? Klik dan hier voor meer informatie over de online cursus “Plantaardig Afvallen” (alleen deze week nog met 40% korting)

 

 

Laatste berichten van Trientje Blenkers-Klein (Toon alles)

Pin It on Pinterest

Share This