Serotonine, een stofje in je brein die je gelukkig kan maken. Dat klinkt wel heel mooi toch? Dat is het op zich ook, want op dat stofje heb je zelf best wel veel invloed én dat is precies wat we in dit artikel proberen mee te geven. We leggen uit wat het is, wat de link is met je psyche, maar ook in welke voeding het zit en hoe je kunt zorgen voor een goede aanmaak.
Wat is serotonine?
Serotonine wordt ook wel het gelukshormoon genoemd, dat komt omdat het een grote invloed heeft op je humeur, stemming, je behoefte aan seks, je concentratie en je gevoeligheid voor pijn. Het is een neurotransmitter. Oftewel: een stofje dat met andere stofjes in ons lichaam communiceert en zorgt dat alle processen goed verlopen in ons lichaam.
Wat is de link tussen serotonine en psyche?
Wat is nu precies de link met de psyche? Best wel veel eigenlijk, want het verhoogt onze stemming en als we voldoende aanmaken geeft het een gevoel van kalmte, innerlijke rust en tevredenheid. Medicatie zoals SSRI’s, ook wel bekend als anti-depressiva, werken ook op het serotonine gehalte. Het probeert het serotonine gehalte te verhogen waardoor je, je fijner in je vel gaat voelen.
Er is laatst een groot onderzoek geweest dat een laag serotonine gehalte niet dé oorzaak van depressie is, uiteraard, want het is een uiting van vele verschillende factoren, maar serotonine speelt wel degelijk een rol in het ontstaan van depressie geeft ook psychiater Remke van Staveren aan op 113 zelfmoordpreventie.
Verlaagde status van serotonine kan ook angst- en paniekklachten veroorzaken.
Daarnaast is serotonine ook nodig om melatonine aan te maken. Melatonine is ook wel het slaaphormoon en nodig om lekker te kunnen slapen. Wanneer er dus te weinig serotonine is, kan er ook niet voldoende melatonine worden aangemaakt en slaapproblemen heeft ook serieuze impact op psychische klachten.
In welke voeding zit serotonine?
Serotonine wordt gemaakt uit tryptofaan. Tryptofaan is een aminozuur en ook wel de grondstof of voorloper van serotonine. Het is ook één van de essentiële aminozuren waaruit je lichaam eiwitten bouwt. Ik schreef eerder een artikel over bananen, die heel rijk zijn aan tryptofaan, maar natuurlijk zijn er nog veel meer voedingsmiddelen die hier rijk aan zijn:
- Sojaproducten
- Melk- en melkproducten
- Basilicum
- Aardappelen
- Eieren
- Haver
- Chiazaad
- Zonnebloempitten
Het is belangrijk om voldoende voedingsmiddelen met tryptofaan tot je te nemen om voldoende serotonine te kunnen vormen.
Hoe zorg je voor een goede aanmaak van serotonine?
Gezonde darmen
90 tot maar liefst 95% van de aanmaak van serotonine vind plaats in je darmen. Je snapt dan waarschijnlijk wel dat gezonde darmen voorwaarde nummer 1 zijn om tot een goede aanmaak van serotonine te komen. Voor gezonde darmen is heel veel belangrijk, gezonde voeding staat voorop, maar voldoende vezels staat in ieder geval op nummer 1. Darmen zijn niet gezond zonder voldoende vezels. Fruit, volkoren granen, groente, peulvruchten, het zijn allemaal bronnen van vezels. Resistent zetmeel is een speciaal type vezel welke heel gezond voor de darmen is, in dit artikel lees je er meer over.
Wist je dat je darmgezondheid echt heel belangrijk is? Een studie met muizen liet zien dat toen de muizen darmbacteriën kregen van een depressief persoon, dat ze zelf ook depressief werden. Je darmen gezond krijgen of houden is dus echt belangrijk.
Omega 3
De omega 3 vetzuren DHA en EPA hebben een positieve invloed op de aanmaak van serotonine. Belangrijk dus om genoeg omega 3 in te nemen, want het zorgt dat het serotonine gehalte verhoogt. Je kunt een supplement nemen, maar ook uit voeding halen. Het zit onder meer in:
- Walnoten
- Zeewier
- Spruitjes
- Avocado
- Lijnzaad
- Chiazaad
- Hennepzaad
- Vis en visproducten
Vitamine D
Vitamine D is heel belangrijk voor je gezondheid, maar ook in relatie tot serotonine. Want wanneer je een tekort hebt aan vitamine D, kan ook je serotonine gehalte dalen. Vitamine D tekort komt best veel voor, dus mocht je klachten hebben, laat het zeker testen bij de huisarts. Een supplement is in Nederland het hele jaar rond eigenlijk wel aan te raden.
Suppletie
Soms is voeding niet toereikend en kan het tijdelijk helpend zijn om te kijken of supplementen kunnen werken om serotonine spiegels te verhogen. Een goed supplement hiervoor is 5HTP. Het voordeel van 5HTP is dat het niet zoals voeding nog de omzetting nog nodig heeft van tryptofaan naar serotonine, maar direct zijn werk kan doen. LET WEL OP: Gebruik je medicatie? Dan kun je niet zomaar 5 HTP gaan gebruiken. Gebruik het ABSOLUUT NIET samen met antidepressiva! Twijfel je hierover? Overleg dan met je arts of apotheker!
VItals is een puur en goed merk, daarnaast goed betaalbaar. Koop je het via onderstaande link dan help je onze site voort te bestaan omdat wij een kleine beloning hiervoor krijgen, het kost jou echter niets extra. Win-win dus.
Wetenschappelijke referenties:
- Serotonine en je fijn voelen - oktober 25, 2023
- Keto en psychische klachten - oktober 18, 2023
- Boekrecensie Complexe PTSS - juni 21, 2023