Print Friendly, PDF & Email

We komen de vraag veel tegen en we krijgen er veel vragen over, moet ik bang zijn voor fruit vanwege de suikers? Het antwoord is simpel, zolang de suiker IN het fruit zit hoef je niet bang te zijn voor de suikers. Integendeel zelfs!

Ons lichaam is om goed te functioneren echt suiker, glucose, nodig en die haal je het allerbeste uit fruit. Jouw cellen en organen hebben suiker, vitaminen, mineralen en vezels nodig om optimaal te functioneren.

Fruit is de leverancier van al dat goeds. Simpeler wordt het niet.

The Harvard Health Letter vertelt ook duidelijk dat het eten van meer fruit wordt aanbevolen en dat het in bijna iedere hoeveelheid gezond blijft, maar dat het problemen gaat geven op het moment suikers worden toegevoegd. Dus haal je de fruitsuikers uit het fruit en stop je het in een koekje, dan is dat koekje niet ineens gezond. Fruit bevat namelijk ook veel vezels en fructose wordt aan de vezels gebonden, wat de opname ervan vertraagd en daarbij bevat fruit nog heel veel andere gezonde stofjes zoals vitaminen, mineralen, maar ook platenstofjes die ook wel flavonoïden worden genoemd.

Resultaten uit wetenschappelijke onderzoeken geven heel duidelijk aan dat ook bij een hoge inname van fruit, er gezondheidsverbeteringen optraden. Überhaupt wordt een voedingspatroon rijk aan planten gezien als een voedingspatroon met minder kans op o.a. hart- en vaatziekten, diabetes type II en andere vervelende aandoeningen. Veel mensen met diabetes zijn bang voor grote hoeveelheden fruit, lees hier ons artikel over het hoe zit met koolhydraten om te weten dat het anders zit dan ons veelal wordt vertelt.

Kan ik dan onbeperkt fruit eten? Nou ja, je hebt natuurlijk altijd nog te maken met je calorie-bankrekening. Dat wil zeggen dat je niet 3000 kcal moet eten als er 2000 kcal op de rekening staat, maar binnen je calorie-totaal kun je inderdaad een groot deel fruit eten, aangevuld met volkoren granen, kruiden, groenten, peulvruchten en gezonde vetten.

Die calorieën gaan harder met voeding dat niet zo goed voor je is, want voor het eten van 100 gram kruidnoten (442 kcal), kun je bijna 5 kleine bananen (460 kcal) eten. Wedden dat die 5 bananen je meer geluk geven en je lichaam daarna echt niet om nog meer vraagt? Lees de blog maar over bananen.

Laatste berichten van Trientje Blenkers-Klein (Toon alles)

Pin It on Pinterest

Share This