Print Friendly, PDF & Email

Ik had het met Peter over zijn werk als chef-kok en hij vertelde dat hij een gast had gehad die het keto dieet volgde. Hij had een behoorlijke lijst met wat hij niet mocht, het meest schokkende van die lijst was dat bepaalde groenten ook niet mogen.

Dan gaan bij heel wat alarmbelletjes af én denk ik…. daar ga ik even induiken;.

Wat is een keto dieet

Laat ik beginnen met uit te leggen wat het is. Het komt er kort gezegd op neer dat je zo weinig mogelijk koolhydraten, maximaal 50 gram per dag, eet en meer vet, ja precies andersom van wat wij jou willen leren. Er zijn vele varianten inmiddels op, maar dit is in het beginsel wat het is. Het wordt veel gebruikt om af te vallen, maar oorspronkelijk werd het eigenlijk ingezet voor de behandeling van epilepsie.

De gedachte erachter is dat als je het lichaam te weinig koolhydraten geeft, het wel over moet gaan op vetverbanding. Energie hebben we altijd nodig, anders kunnen we niet leven, dus je lichaam is hier 24 uur per dag mee bezig. Normaal gesproken boren we glucose aan, dat is onze belangrijkste brandstof, maar als dat niet kan, gaat je lichaam iets doen wat als belangrijk wordt gezien in het keto dieet. Het gaat vetten verbranden en je lever gaat in dit proces ketonen aanmaken. Ketonen moet je eigenlijk zien als een alarmsignaal, want je lichaam krijgt te weinig energie en vervolgens is dit de noodstand die je hersenen met prioriteit van energie gaan voorzien.

Is het gezond?

Het korte antwoord is nee, maar dat is natuurlijk ergens op gebaseerd. Hieronder schrijf ik dat per onderwerp voor je uit.

Vezels en darmgezondheid

50 gram koolhydraten, dat is het idee van keto en als we even van een plantaardig voedingspatroon uitgaan, kun je een kleine banaan, een appel en 100 gram kikkererwten eten. Klinkt heel mooi, maar daar kun je echt niet al jouw voedingsstoffen uithalen. Wat betreft vezels zit je dan nog maar op 12,3 gram. Voor gezonde darmen zijn voldoende vezels zo ontzettend belangrijk! Voor vrouwen ligt de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid op 30 gram en voor mannen op 40 gran. Het is niet heel verrassend dat uit onderzoek blijkt dat constipatie vaak voorkomt.

Onderzoek toont ook aan dat het de diversiteit van de darmflora kleiner maakt, met alle gevolgen van dien. Want juist een rijke darmflora wordt gezien als belangrijk voor een goede gezondheid. Het UMCG kwam dit jaar met een onderzoek waaruit blijkt dat een voedingspatroon via de darmbacteriën voor meer of minder ontstekingsactiviteit in het lichaam kan zorgen.

De kwaliteit van je darmflora is dus echt van onschatbare waarde voor de rest van je gezondheid, op korte én vooral ook lange termijn.

Voedingsstoffen

Veel belangrijke voedingsstoffen zitten in groente en fruit, het is dan ook niet zo gek om te bedenken dat het moeilijk, zeg bijna onmogelijk, is om binnen een normaal aantal calorieën aan voldoende voedingsstoffen te komen. Een voedingsstoffen tekort merk je niet altijd direct op, maar wel op de lange termijn.

Vet en diabetes

Je krijgt dus meer vet binnen met een keto dieet en vet heeft veel nadelen voor je gezondheid. In kleine mate is vet natuurlijk belangrijk, want het heeft belangrijke functies. In een te grote mate is het wel een probleem, veel vet rondom je cellen zorgt onder meer voor een moeilijkere vetverbanding en dat betekent dat je basis stofwisseling naar beneden gaat, dat wil je eigenlijk niet, je wilt juist zo optimaal mogelijk calorieën verbranden.

Diabetes wordt ook vaak van gezegd dat je koolhydraten moet beperken en meer vet moet eten. Toch blijkt uit onderzoek anders. In het artikel over hoe het nu zit met koolhydraten heb ik dit ook uitgelegd, maar het komt er dus op neer dat vet een soort laag over je cellen heen legt en insuline is juist een soort sleutel om de cellen te openen, alleen als die cellen niet te openen zijn omdat het dicht is gemetseld door teveel vet, dan moet je dus steeds meer insuline aanmaken om tóch die cellen te voorzien of als dat niet gaat komt er veel te veel insuline in je bloed met alle gevolgen van dien.

Veel slimmer is om voor schone cellen te zorgen, dan hoeft je lichaam niet veel insuline aan te maken om tóch je cellen te voorzien van brandstof. De cellen openen zich dan makkelijk.

Noten leveren ook veel voedingsstoffen én in kleine hoeveelheden (ongeveer 28 gram) verklein je de kans op ziekten waaronder hart- en vaatziekten, maar in grote hoeveelheden gaan die voordelen niet meer op én krijg je juist teveel vet binnen die weer nadelige effecten kunnen hebben.

Waarom halen mensen dan toch mooie resultaten?

Sommige mensen halen fantastische resultaten, maar die kunnen eigenlijk met elk dieet wel worden behaald. Dat zit hem niet altijd zozeer in het dieet dat ze volgen, maar meer dat ze een dieet volgen. Het gevolg is dat je afvalt en alleen dat al kan hele positieve resultaten opleveren, 10% van je lichaamsgewicht afvallen kan al veel betekenen.

Dat wil alleen niet zeggen dat je bezig bent om een optimale gezondheid te bereiken, hoe gaat het op de lange termijn? Daarnaast kunnen er ook andere factoren zijn die zorgen voor mooie resultaten. De kans op schadelijke gevolgen van diëten die belangrijke voedingsgroepen uitsluiten of enorm minimaliseren is gewoon heel erg groot, maar die merk je vaak pas op de lange termijn. Je lichaam laat soms wel al kleine signalen zien zoals hierboven werd beschreven dat constipatie bijvoorbeeld veel naar voren komt, maar die worden niet altijd opgemerkt of genegeerd.

Mijn visie (uit eigen ervaring, ik woog 158 kilo) is dat afvallen niet over dieten gaat, maar om een gezonde relatie met voeding. Wil jij dat ook? Kijk dan eens naar onze Healthy Vegan Academy! Klik hier voor meer informatie!

(Wetenschappelijke) referenties

Voedingcentrum “wat is een ketogeen dieet”

Wibisono C et al. “Ten-year single-center experience of the ketogenic diet: factors influencing efficacy, tolerability, and compliance” The Journal of Pediatrics (2015)

Zupec-Kania Z et al. “Long-term management of the ketogenic diet: seizure monitoring, nutrition, and supplementation” Epilepsia (2008)

Weersma R.K. et al.. “Long term dietary Patterns are associated with pro-inflammatory and anti-inflammatory features of the gut microbiome” BMJ Journals (2021)

Calton J.B. “Prevalence of micronutrient deficiency in popular diet plans” Journal Int. Soc Sports Nutrition (2010)

Guasch-Ferre M “Nut Consumption and Risk of Cardiovascular Disease” Elsevier (2017)

Gegevens voedingswaarde: NEVO/Online

Laatste berichten van Trientje Blenkers-Klein (Toon alles)

Pin It on Pinterest

Share This