Print Friendly, PDF & Email

Tussendoortjes zijn niet nodig, maar toch zijn tussendoortjes hip en mensen zijn er dol op, dat blijkt wel uit hoe vaak wij de vraag krijgen voor wat kan ik tussendoor eten? Ook uit het rapport van het RIVM over voedselconsumptie blijkt dat we graag en veel eten, maar liefst 9 keer per dag.

Soms kan een tussendoortje ook best lekker zijn, vooral in gezelschap wordt het als fijn ervaren en ook niet gek. Eten heeft ook een verbindende factor.Voor je gezondheid is het juist beter om eigenlijk 3 eetmomenten per dag te hebben en niet tussendoor te eten. Waarom dat zo is, leggen we je in deze blog uit.

Tussendoortjes en je spijsvertering

Je spijsvertering en suikerstofwisseling raken overbelast op het moment je 6x per dag eet. Vanuit oude filosofie├źn moet je juist jouw verbranding hoog houden door regelmatig te eten, maar dit is echt een achterhaald idee, ook het voedingscentrum geeft aan dat je in principe geen tussendoortjes nodig hebt. De 3 momenten dat je eet, moet je natuurlijk wel ruim voldoende eten.

Tussendoortjes en de aanmaak van insuline

Het grootste punt van tussendoortjes is dat er steeds insuline wordt aangemaakt. Insuline is het suikerhormoon, maar ook het vetopslaghormoon, want moet het teveel en te vaak in actie komen dan ga je dus vet opslaan. Ik las een bericht op de universiteit van Utrecht van internist Frank VIsseren, die dus ook echt pleit voor minder eetmomenten op een dag en daarin legt hij uit dat je lichaam 2 uur nodig heeft om na een maaltijd koolhydraten uit het voedsel te halen. Veel mensen voelen zich dan wat flauwer worden en nemen dan een tussendoortje, maar hiermee ontneem je jouw lichaam de kans om over te gaan op vetverbranding en dat is wel wat nodig is om niet aan te komen of om af te vallen.

Insulineresistentie

We horen regelmatig dat mensen echt moeten eten, anders kunnen ze niet functioneren. Dat is echt een heel belangrijk signaal dat je lichaam niet meer goed reageert op insuline, oftewel: insulineresistentie. Dit kun je heel goed omkeren door te bewegen en onbewerkt plantaardig te eten, maar je zou geen 6 maaltijden nodig moeten zijn.

Maak van de 3 hoofdmaaltijden die je eet een feestje, dan geniet je nog meer!

Eet jezelf gezondE-book Eet jezelf gezond & gelukkig

Laatste berichten van Trientje Blenkers-Klein (Toon alles)

Pin It on Pinterest

Share This