Print Friendly, PDF & Email

Vitamine D is belangrijk voor onze gezondheid en momenteel veel in het nieuws omdat meerdere wetenschappers en hoogleraren het aanraden. Dit komt omdat er sterke aanwijzingen zijn dat het de kans op het krijgen van corona zou verlagen en als je het wel krijgt de kans op een ernstig verloop ook zou verlagen. In deze tijden klinkt dat toch heel hoopvol en dat is dan ook de reden dat veel mensen nu bezig zijn met vitamine D.

Ongeveer de helft van de Nederlanders heeft een tekort aan vitamine D en dat terwijl het een belangrijke vitamine is, niet alleen nu in het COVID-19 tijdperk. Waar is deze vitamine precies goed voor? Waarom is het een belangrijke vitamine die je zeker in de winter extra tot je wilt nemen? Dat vertellen we je graag in deze blog.

Waarom is vitamine D belangrijk?

Vitamine D is belangrijk voor onze gezondheid. Officieel is het geen vitamine, maar een hormoon. Het is betrokken bij:

  • een goede opname van calcium en fosfor
  • het verstevigen van je botten en tanden
  • het verlagen van het risico op osteoporose
  • goede werking van ons immuunsysteem.

Vitamine D heeft een regulerende werking op het immuunsysteem, dat wil zeggen dat het zorgt dat ons immuunsysteem niet te overactief wordt. Steeds meer onderzoeken tonen ook aan dat vitamine D longaanvallen kan doen verminderen bij mensen die astma of COPD hebben en uit een analyse van 25 goed uitgevoerde onderzoeken blijkt ook dat het de kans op luchtweginfecties iets verkleint.

Vitamine D wordt ook wel een zon vitamine genoemd en dat komt omdat zonlicht de belangrijkste bron is en het lichaam onder invloed van zonlicht (vanaf zonkracht 3) zelf vitamine D kan aanmaken. In de winter is dat dus heel lastig omdat er minder zon is, mensen meer binnen zitten en nu mensen meer aan huis gebonden zijn door het thuiswerken nog meer en het sociale leven is ook sterk verminderd.

Verschil vitamine D2 en D3

Vitamine D2 (ook wel cholecalciferol) en vitamine D3 (ergocalciferol) zie je beide terug, wat is het verschil? Beide vormen worden gevormd onder invloed van UV-straling. Vitamine D2 wordt gevormd in bepaalde paddenstoelen en schimmels en vitamine D3 in de huid van zowel mens als dier.

Supplementen kennen beide vormen, waarbij vitamine D3 iets beter wordt opgenomen dan vitamine D2.

Opname vitamine D

Vitamine D is een vetoplosbare vitamine, dat wil zeggen dat het, het beste wordt opgenomen als er ook vet aanwezig is binnen de maaltijd.  Het lichaam kan vitamine D opslaan in vetweefsel en organen zoals de lever.

Suppletie vitamine D

Vitamine D bij slikken in de winter is altijd een goed idee, adviseert ook de Wageningse universiteit. Inmiddels zijn er steeds meer geluiden die adviseren om het hele jaar een supplement te gebruiken, omdat de zonkracht in Nederland zo klein is én er misschien maar een aantal weken écht genoeg zon is om voldoende vitamine D aan te maken. Een kleine Spaanse studie laat ook zien dat de kans op een ernstig verloop van corona kleiner lijkt als je geen vitamine D tekorten hebt.

Plantaardige voeding bevat nauwelijks vitamine D, soms wordt het toegevoegd, maar vaak gaat dit om bewerkte voeding. Laatst zagen we bij de Jumbo champignons die vitamine D bevatten doordat ze het natuurlijke lichtproces nagebootsen met UV-licht waardoor na dit proces de champignons vitamine D bevatten (hier gaat het dan om vitamine D2). Niet plantaardige-voeding bevat het in veel te lage aantallen om het effect te laten hebben. Het is dus belangrijk om bij te slikken als je geen tekorten wilt oplopen.

Het reguliere advies is 30 tot 50 mcg per dag. Let er wel op dat veel vitamine D niet veganistisch is omdat het gewonnen wordt uit wolvet, kies daarom altijd voor een vegan vitamine D variant. Dit is vaak gewonnen uit korstmos of paddenstoelen.

Op zoek naar een goed vitamine D supplement?

Vitakruid is een Nederlands merk met goede kwaliteit producten. Ze hebben een vegan vitamine D product, klik hier om er naar toe te gaan.
Gebruik de kortingscode: Vitakracht10 tijdens het bestellen en je krijgt 10% korting op je bestelling, dat is nog eens leuk toch!

(Wetenschappelijke) referenties

K.D. Cashman et al. “Vitamin D deficiency in Europe: pandemic?” The American Journal of Clinical Nutrition (2016)

A.R. Martineau et al. “Vitamin D supplementation to prevent acute respiratory tract infections: systematic review and meta-analysis of individual participant data” BMJ (2017)

J.M. Rodes et al. “Perspective: Vitamin D deficiency and COVID-19 severity – plausibly linked by latitude, ethnicity, impacts on cytokines, ACE2 and thrombosis” JIM (2020)

Laatste berichten van Trientje Blenkers-Klein (Toon alles)

Pin It on Pinterest

Share This