Print Friendly, PDF & Email

Melk is ongezond, daar is het voor ons eigenlijk allemaal mee begonnen.
Onze dochter Demi bleek een koemelkallergie te hebben en toen zijn wij ons daar erg in gaan verdiepen. We hadden echt weleens gehoord dat melk voor kalfjes was, maar echt serieus gedacht dat het niet gezond zou zijn, nee dat wisten we tot op dat moment nog niet.

Veel mensen denken dat melkproducten essentieel zijn voor een goede gezondheid, maar wist je dat we als oermens dit helemaal niet kenden? Ons lichaam is van origine gezien hier dus helemaal niet op in gericht. Veel verschillende klachten worden gelinkt aan melk, maar toch wordt het door de zuivelindustrie nog steeds neergezet als gezond en vooral als noodzakelijk vanwege de calcium.

Er was een tijd dat melk(producten) giftig was voor mensen. Het blijkt dat de oermens het enzym lactase, nodig om lactose te verteren, niet in zich had. Onze capaciteit om lactose af te kunnen breken is dus pas later ontstaan. Dat is direct een mogelijke verklaring waarom zoveel mensen lactose-intolerant zijn.

Lactose is echter niet het enige probleem van melk, want melk bevat ook caseïne en caseïne heeft een grote samenstelling aminozuren (eiwitten) en dat is moeilijk verteerbaar. Het immuunsysteem in je darmen kan worden geactiveerd en dat kan weer laaggradige ontstekingen in de hand werken. Laaggradige ontstekingen staan aan de wieg van veel ziekten.

Hormonen in melk

Melkproducten bevatten groeihormonen zoals IGF-1, maar ook oestrogenen. Het is een natuurlijk proces omdat de koe deze zelf aanmaakt voor de groei van de kalf, alleen zijn er studies die dit in verband brengen met het stimuleren van kankerweefsel bij mensen.

IGF-1 blijkt ook de talgproductie en ontstekingsgevoeligheid van de huid te vergroten, onderzoekers zien een zeer sterk verband tussen de hoeveelheid IGF-1 in het lichaam en acne.

Zweeds onderzoek

Een Zweeds onderzoek toont ook aan dat het drinken van melk nadelige gezondheidseffecten kan hebben.

Ruim 60.000 vrouwen en 45.000 mannen werden gemiddeld 20 jaar gevolgd. Volgens de studie bleek dat 93% van de vrouwen die 3 of meer glazen melk dronken meer kans hadden op overlijden in vergelijking met vrouwen die 1 glas of minder dronken per dag. Bij mannen bleek dat elk extra glas melk gepaard ging met een 3% hoger sterfte risico. Ferme cijfers.

En calcium dan?

De belangrijkste reden waarom melk en zuivelproducten worden geadviseerd is vanwege calcium. Het klopt dat zuivel doorgaans calcium bevat, maar niet in een verhouding die het lichaam optimaal kan opnemen. Het fosfor gehalte in melk is namelijk hoger dan het calciumgehalte, echter is voor een goede opname de verhouding 1:1 nodig. Omdat het fosfor gehalte zo hoog is, zal het lichaam dus calcium aan de botten onttrekken om die balans te herstellen om toch tot een 1:1 verhouding in het bloed te komen. Het gevolg? Dat melkconsumptie juist kan leiden tot wat je niet wilt, botontkalking.

Een tweede reden waarom calcium niet goed wordt opgenomen is omdat het gebonden is aan caseïne, dit is dus moeilijk verteerbaar en het zorgt ook dat de calcium moeilijk opneembaar wordt.

Calcium is wel een heel belangrijk mineraal, maar het is een bodem mineraal en dus niet iets wat koeien zelf aanmaken. Die calcium kun je dus het beste direct bij de bron weghalen en dat zijn planten. In deze blog vertellen we je meer over de plantaardige bronnen

In het kort waarom melk ongezond is

Melk is ongezond voor de mens. Verschillende aspecten van melk, zoals lactose, IGF-1, oestrogenen, caseïne kan bij veel mensen leiden tot verschillende gezondheidsproblemen en calcium is om verschillende redenen moeilijk opneembaar. Daarom is het beter om andere bronnen te gebruiken om calcium binnen te krijgen.

Op zoek naar gezonde recepten? Check deze link voor het e-book “eet jezelf gezond & gelukkig”

Wetenschappelijke bronnen:
Rowlands M.A et al. “Circulating insulin-like growth factor peptides and prostate cancer risk: a systematic review and meta-analysis” International Journal Cancer (2009)

Bhat Y.J et al. “Update on etiopathogenesis and treatment of Acne” Indian Journal of Dermatology Venereology & Leprology (2017)

Aghasi, M  et al. ¨Dairy intake and acne development: A meta-analysis of observational studies” Clinical Nutrition Journal (2019)

Michaelsson, K et al. “Milk intake and risk of mortality and fractures in women and men: cohort studies” British Medical Journal (2014)

Laatste berichten van Trientje Blenkers-Klein (Toon alles)

Pin It on Pinterest

Share This