Print Friendly, PDF & Email

Als je, je bezighoudt met veganisme zul je de term whole food plantbased vast en zeker tegen zijn gekomen. Er zijn mensen die denken dat het hetzelfde is, maar toch zitten er wel een paar grote verschillen tussen.

Voeding kan heel veel betekenen voor je gezondheid en het maakt dan ook nogal uit wat je eet. Maar wat is dan precies het verschil tussen vegan en whole food plant based eten? Waarom zou je whole food plantbased eten? Dat vertellen we je graag in deze blog!

Wat is het verschil

Je kunt whole food plantbased eten en geen veganist zijn, dit komt omdat veganisme verder gaat dan alleen eten. Het is een leefstijl waarbij er gestreefd wordt naar het vermijden van het gebruik van dierlijke producten. Dus ook kleding, je shampoo, bankstel en ga zo maar door. Ook worden er geen uitzondering gemaakt in bijvoorbeeld het gebruik van honing of kaas, zoals sommige mensen die alleen plantaardig eten soms wel doen.

Zelf zijn we veganist en eten whole food plantbased, dus die combinatie bestaat zeker ook! Whole Food Plantbased eten is een gezonde manier van plantaardig eten, maar niet alle veganisten zijn bezig met gezondheid. Sommige mensen vervangen dierlijke producten 1 op 1 met bijv. vleesvervangers en andere comfortfood, dat is een keuze die iedereen mag maken. Soms hoor je van veganisten ook weleens dat whole food plant based een ‘gezondheidshype’ is, dat is iets wat zeker niet zo is. Niet iedereen gelooft in de kracht van voeding helaas, maar wat je eet kan veel verschil maken voor je gezondheid.

Wat houdt Whole Food Plant based precies in?

Whole Food Plant based is een manier van eten waar zo onbewerkt mogelijk wordt gegeten, eten zoals de natuur het heeft bedoeld. De basis is groente en fruit en vanuit daar is er een soort piramide (deze hebben we helemaal uitgeschreven) die in de punt afgesloten wordt met het eten van vetten, ook dit uit onbewerkte producten zoals olijven, kokosnoten, avocado e.d. en niet uit bijv. olie.

De basis van groente en fruit wordt verder aangevuld met kruiden, peulvruchten en volkoren granen. Oftewel je eet vrij puur natuur. Kun je dan bijv. geen plantaardige melk drinken? Jawel, dat kan wel, maar deze mag dan geen olie en/of suiker of andere bewerkte ingrediënten bevatten. Zelf maken is het meest ideaal.

Mensen die whole food plantbased eten zijn doorgaans erg gericht op gezondheid, maar dat wil niet zeggen dat ze geen veganist zijn. Wij zijn veganist voor de dieren, want het dierenleed is enorm onnodig en daar willen wij op geen manier aan meewerken, maar we zijn ook gericht op onze eigen gezondheid en er is inmiddels ontzettend veel wetenschappelijk onderzoek die verbrand legt tussen plantaardig eten en de oplossing voor veel (welvaart)ziekten. De Volkskrant schreef een tijd terug hier ook een groot artikel over die veel bekendheid kreeg.

Het verschil zit er dus in dat whole food plantbased een gezonde manier van plantaardig eten is en niet iedereen die zo eet ook veganist is. Verder eten niet alle veganisten whole food plantbased. Snap je hem nog?

Laatste berichten van Trientje Blenkers-Klein (Toon alles)

Pin It on Pinterest

Share This