Print Friendly, PDF & Email

Boekrecensie Complexe PTSS van Pete Walker. De ondertitel ‘een praktische gids voor het overwinnen van jeugdtrauma’ geeft in 1 zin de essentie van het boek weer.

Jeugdtrauma gaat in je vezels zitten. Dat is ook wat dit boek zo goed beschrijft. Het is geen boek wat je een quick fix geeft, simpelweg omdat er geen quick fix is. Het boek geeft een heel realistisch beeld over hoe het is om te leven als je vroeg in je leven werd beschadigd.

Het boek heeft 2 delen

Deel 1 gaat in op het herstelproces. Hierin geeft de schrijver heel mooi weer dat herstellen geen lineaire lijn is, maar een sterk golvende beweging van vallen en opstaan. Hij beschrijft het begrip emotionele flashbacks en hoe het helingsproces op verschillende niveau’s plaatsvindt. Als je met complex PTSS te maken hebt is dit deel waar veel (h)erkenning zit in dat wat je voelt én als je met mensen werkt die hiermee te maken hebt, zul je beter gaan begrijpen hoe zo’n reis het is en hoe je mensen daarin kunt begeleiden.

Deel 2 van het boek gaat in op leren herstellen. Dit deel geeft echt handvatten die je kunt gebruiken in je herstel. Het geeft je praktische adviezen waar je mee verder kunt in je reis van herstel. Mindfulness is een van de dingen die vaker terugkomt. Leren in het moment te zijn. Maar er zijn nog meer praktische adviezen die aangereikt worden. Als een soort deel 3 zitten er nog 3 gereedschapskisten achterin het boek. Dat zijn lijstjes met praktische handreikingen die je direct kunt gebruiken en toepassen.

Eigen ervaring

Wat ik een groot pluspunt vind aan dit boek is dat de schrijver weet waar hij over schrijft. Niet alleen vanuit zijn werk als psychotherapeut, docent en auteur, maar ook echt als ervaringsdeskundige en dat maakt dat dit boek extra waarde meebrengt omdat het op een liefdevolle wijze is geschreven naar mensen die complex trauma met zich meedragen. Vanuit betrokkenheid geeft hij je dingen in handen waar je stap voor stap mee aan de slag kunt.

Denk je nu, hé dit boek is iets voor mij? Bestel het dan hieronder via de link. Je betaalt voor boeken altijd een vaste boekenprijs, maar via deze link help je onze site omdat we een kleine commissie krijgen. Jij betaalt daar niet extra voor, dus win-win.

Andere boekrecensies lezen? Check hier ‘Veilig in je lijf‘ en ‘van klacht naar kans‘.

Laatste berichten van Trientje Blenkers-Klein (Toon alles)

Pin It on Pinterest

Share This