Print Friendly, PDF & Email

Acceptance and Commitment Therapie, ook wel bekend als ACT, is een krachtige vorm van therapie. Het is wetenschappelijk bewezen en wordt in de GGZ breed gebruikt, niet altijd als op zichzelf staande therapie, maar ook als onderdeel. In dit artikel vertel ik je precies wat het is, hoe je het kunt gebruiken en geven je ook nog een leestip mee. Zelf heeft ACT mij veel inzicht gebracht en vooral toen ik middenin het overweldigende zat van de klachten van PTSS niet altijd direct toepasbaar, maar het is wel een steentje geweest waar ik nu veel aan heb. Op de pagina mind vind je nog meer steentjes die mij hebben geholpen.

De zes kernprincipes van ACT

ACT bestaat uit zes kernprincipes welke stuk voor stuk waardevol zijn. Het zijn principes die je psychologische flexibiliteit vergroten. Want een ding is echt wel zeker in het leven, je gaat echt dingen tegen komen die niet zo fijn zijn. Hoe groter je psychologische flexibiliteit is, hoe beter je kunt omgaan met pijnlijke gedachten en gevoelens. Je bent dan ook beter in staat om effectiever actie te ondernemen om het leven te leven wat je graag wilt.

Hieronder de 6 kernprincipes kort uitgelegd.

 1. Defusie
  Leren op een andere manier met gedachten om te gaan, zodat het effect en de invloed die het op je heeft minder worden. Defusie betekent eigenlijk uit elkaar halen. Als je leert je gedachten te defuseren gaat de invloed van negatieve en kritische gedachten afnemen. Eindelijk wat meer rust in de chaos die je hoofd soms kan zijn.
 2. Acceptatie
  Niet onderdrukken van nare gevoelens en gedachten, maar ze de ruimte geven. Persoonlijk vind ik het woord aanvaarding mooier en passender. Door je open te stellen en ruimte te geven aan nare gevoelens en gedachten, ga je merken dat ze minder last ervan hebt. Iets wat je niet probeert weg te drukken hoeft immers ook niet meer telkens naar de voorgrond komen om je aandacht op te eisen.
 3. Het hier-en-nu
  Veel van de gedachten die we hebben gaan over het verleden of over zorgen in de toekomst. Het verleden kunnen we niet veranderen én op de toekomst hebben we zeker invloed, maar zorgen helpen daar niet bij. Door meer in het hier-en-nu te blijven voorkom je dat gedachten met je aan de haal gaan. Mindfulness is hiervoor een krachtige manier om meer het hier-en-nu te omarmen.
 4. Het observerende zelf
  Dit is een krachtig onderdeel. We hebben 2 delen, het denkende zelf en het observerende zelf. Het denkende zelf zit op het niveau van “ik ben in paniek”, op die manier val je compleet samen met de paniek. Op het moment je die paniek kunt observeren en kunt zeggen tegen jezelf “iets in mij heeft paniek” heeft dat een ander effect. Dit onderdeel heeft voor mij veel betekent en tegelijkertijd ook heel lastig.
 5. Waarden als kompas
  Wie wil je zijn? Wat is voor jou belangrijk? Waar wil jij voor staan in het leven? Dat zijn belangrijke vragen om te helder te hebben voor jezelf en er ook echt contact mee te maken. Een zinvol leven is wat we allemaal willen en juist waarden weerspiegelen wat er in jouw hart leeft.
 6. Toegewijde actie
  Verandering en het leven creëren wat je graag wilt zit in het nemen van actie. Alleen ja, zomaar actie ondernemen is niet de beste stap. Je wilt effectieve actie die wordt gestuurd en aangedreven door je waarden. Toegewijde actie gaat vooral om commitment, doorzetten, ook wanneer je faalt of het gekozen spoor geen rechte weg blijkt te zijn.

Leestip: ‘de valstrik van het geluk’

Er is veel te lezen over ACT, maar lang niet alle boeken zijn even praktisch. Het boek “de Valstrik van het geluk” van Russ Hariss kan ik je echt van harte aanbevelen. Het boek is mega praktisch geschreven en niet geheel onbelangrijk heel toegankelijk geschreven. Geschreven om echt mee verder te komen. Ik kreeg deze boekentip van een psycholoog en het is echt geschreven voor de mens die het wil gaan toepassen. Niet goedkoop, maar wel het geld dubbel en dwars waard.

Klinkt dit als een boek voor jou? Je kunt het via onderstaande link bestellen.
Het is een link waarmee Vitakracht een kleine commissie ontvangt en de site van kan blijven draaien, het kost jou niets extra. Het boek kost overal hetzelfde in verband met dat een vaste boekenprijs bij wet is geregeld. 

Volg ons op Instagram voor persoonlijke verhalen, tips en recepten. Klik hier.

Laatste berichten van Trientje Blenkers-Klein (Toon alles)

Pin It on Pinterest

Share This