Hoe zorg je eigenlijk goed voor jezelf? Met deze praktische tips kun jij je eigen zelfzorgroutine maken
In een druk leven met veel verantwoordelijkheden is er altijd iets te doen. Goed voor jezelf zorgen is daar niet altijd een onderdeel van. We leren het namelijk niet op school en maken er niet automatisch tijd voor. Wel zijn er steeds meer mensen die vastlopen met stress- en burn-outklachten.
Volgens het CBS heeft in Nederland ruim 17% van de werkenden last van burn-outklachten. Ruim een derde van alle werkenden heeft wel eens last van stressklachten. Stress- en burn-outklachten zijn het gevolg van onvoldoende balans in je leven en zelfzorg is daar een onmisbaar onderdeel van. Reden genoeg om eens wat dieper op zelfzorg in te gaan.
Zelfzorg, het woord zegt het al, gaat over voor jezelf zorgen. Natuurlijk eet en slaap jij en zorg je voor voldoende lichaamsverzorging. Dat is de basis. Maar er is meer. Voor jezelf zorgen gaat over voorzien in je eigen behoeften. Voor alles wat je geeft, mag je je eigen batterij ook weer opladen. Dat doe je met zelfzorgactiviteiten: activiteiten die energie geven zodat jij er weer tegenaan kunt!
Op ontdekkingstocht
Als je van nature niet geneigd bent om goed voor jezelf te zorgen, kan het best een zoektocht zijn hoe zelfzorg voor jou werkt. Dat is niet erg, want het is ook leuk om op die ontdekkingstocht te gaan. Ga gewoon eens dingen uitproberen. Je zult zien dat het één beter voor je werkt dan het ander.
Belangrijk is – zeker in het begin – dat je iedere dag even tijd neemt hiervoor. 30 minuutjes is genoeg. Ben jij trouw aan je agenda of to-do list? Plan de 30 minuutjes me-time dan ook iedere dag in; zet het op je to-do list. Als je dat niet doet, vult je tijd zich namelijk vanzelf met andere dingen…
Zelfzorg hoeft niet groots en meeslepend te zijn, het kan heel simpel en laagdrempelig in en rondom je eigen huis. Het dagelijks aandacht besteden aan zelfzorg is belangrijk om het je eigen te maken. Zodat het op een gegeven moment meer en meer vanzelf gaat en inblend als vaste gewoonte in jouw leefstijl.
Een dagelijks zelfzorgmoment
En dan is het zover, jouw moment van zelfzorg is aangebroken. En nu? Begin eens met een momentje rustig zitten en stel jezelf de volgende vragen:
- Hoe gaat het écht met me?
- Wat heb ik nodig? Waar heb ik zin in?
- Hoe kan ik hier praktisch invulling aan geven?
Er zijn ontzettend veel verschillende activiteiten die kunnen zorgen voor het opladen van jouw batterij. Denk aan:
- Beweging: sporten, wandelen, fietsen, dansen, yoga
- Een hobby beoefenen: lezen, iets creatiefs, muziek maken of luisteren, koken, bakken, tuinieren, puzzelen
- Gewoon even niets doen, oftewel rommelen, lummelen of lanterfanten (en nee, dat is niet lui,
niets doen is heel erg gezond) - Lichamelijke verzorging: een uitgebreid bad of douche nemen, massage
- Ademhalingsoefeningen, mindfulness, mediteren
- Aandacht maken voor wat er in jouw binnenwereld speelt: in een dagboek schrijven, met iemand erover praten
- Gezellig afspreken met vrienden of familie (dit zorgt voor het gevoel van verbinding en dat is een menselijke basisbehoefte)
- Nieuwe dingen leren, proberen of ervaren
Misschien weet jij meteen waar je energie van krijgt, dan is het alleen nog een kwestie van doen! En misschien weet je dat even niet zo goed meer. Dat is niet gek en gebeurt vaak na jaren van alleen maar doen wat moet. In dat geval kun je eens kijken naar wat je op/in vakanties graag doet en wat je vroeger graag deed. Of pak gewoon een paar ideeën uit de lijst hierboven.
Zelfzorg als gewoonte
Zelfzorg gaat dus in de basis om signaleren hoe het met jezelf gaat en doen wat je nodig hebt zodat je batterij voldoende opgeladen blijft. In alle drukte van het dagelijks leven kan je daar zomaar aan voorbij gaan, aangezien er in de buitenwereld altijd afleiding is. Wil je hier bewuster mee aan de slag, begin dan je dag eens niet met meteen op je telefoon kijken maar met inchecken bij jezelf: hoe heb ik geslapen, hoe voel ik me, wat heb ik nodig en hoe kan ik dat vandaag mogelijk maken?
Ook de avond is een goed moment om even bij jezelf in te checken: hoe was mijn dag, wat heb ik geleerd vandaag, wat wil ik morgen eventueel anders doen en waar ben ik dankbaar voor? Er bestaan allerlei dagboeken met vragen die je kunt beantwoorden maar gewoon een leeg notitieboekje werkt ook. Je kunt dan bijvoorbeeld gebruik maken van de vragen hierboven.
Tot slot
Juist in een druk leven is af en toe even vertragen en inchecken bij jezelf een must om in balans te blijven. Een must maar ook een uitdaging. Realiseer je dat jijzelf de enige bent die echt weet hoe je je van binnen voelt en wat je nodig hebt; jij bent de enige die het kan doen. Ik wens je veel fijne zelfzorgmomenten met alle goede gevolgen van dien!
Volg Iris op Instagram, klik hier voor de nodige zelfzorg inspiratie.
Wil je wekelijks ontdekken hoe jij meer balans in je leven creëert? Schrijf je dan gratis in voor de Balans Boost (klik op de link)
- Hoe zorg je eigenlijk goed voor jezelf? - september 8, 2023