Print Friendly, PDF & Email

Keto en psychische klachten, ik had de link niet gelegd. Ik las echter het boek Brain Energy van Christopher M Palmer en er staan een aantal bijzondere succesverhalen in op het gebied van het ketogeen dieet en mensen die ernstige psychische stoornissen hadden en heel veel baadt hadden bij dit dieet. Je snapt dit wekte mijn interesse, want ik heb al een aantal jaren te maken met behoorlijke klachten en ik wil er alles aan doen om dit te verminderen. Zodat ik weer vol in het leven kan staan, zodat ik weer kan werken, zodat ik mijn studie voeding & diëtiek kan afmaken en mijn dromen kan waarmaken.

Over het keto dieet ben ik vrij uitgesproken geweest, dus ik kan moeilijk zeggen dat ik stond te springen. Ik dacht hoe kan dit ongezonde dieet in vredesnaam werken. Maar goed, overal zijn natuurlijk variaties in, dus ook in dit. Ik zie soms recepten waarvan ik denk, dit is een recept op weg naar de cardioloog. De succesverhalen die in het boek maakten me echter zo nieuwsgierig dat ik ook hier mijn eigen weg in wilde gaan zoeken, veel vetten uit noten, avocado, extra vierge olijfolie, roomboter, lijnzaad, zonnebloempitten e.d. en maar een klein deel uit vetten van kaas e.d.

Wat is het keto dieet?

Laat ik even kort uitleggen wat het keto dieet is. Het draait erom dat je weinig koolhydraten eet, maximaal 50 gram per dag. In 2 volkoren boterhammen zit 26,9 koolhydraten, in een banaan 20 gram koolhydraten en in 70 gram volkoren pasta 16 gram, dus je snapt je moet je eetpatroon volledig omgooien. Je kunt nog wel fruit eten, maar moet de soorten even zoeken en je kunt ook nog wel brood eten als je dat wilt of nog wel wraps eten, maar moet dan eerder kijken naar koolhydraatbeperkte soorten. Je eet dus weinig koolhydraten, daarnaast normale hoeveelheid eiwitten én een hoge hoeveelheid vetten. Hieronder leg ik uit wat de bedoeling hiervan is.

Ketose en onze hersenen

Het draait erom dat je in een toestand van ketose terecht komt. Normaal gesproken draait het lichaam op koolhydraten (glucose), dit is de belangrijkste energiebron voor het lichaam. Wanneer je het lichaam die koolhydraten nauwelijks meer geeft (bij keto eet je maximaal 50 gram koolhydraten per dag) dan gaat je lichaam geen glucose meer aanmaken, maar moet het over op een andere energiebron. Je lever gaat dan ketonen aanmaken, een natuurlijke chemische stof, en je lichaam gaat dit dan gebruiken als primaire brandstofbron.

Voor je hersenen zijn vetten belangrijk. Het advies van 2x per week vette vis is bijvoorbeeld vanwege de omega 3 vetzuren die heel goed zijn voor de hersenen. Het ketogeen dieet wordt op grote schaal gebruikt om af te vallen, maar is eigenlijk een medisch dieet wat is ontwikkeld voor Epilepsie en verder ook wordt ingezet voor Alzheimer, Parkinson en ALS. Allemaal hersenziekten. Ook onderzoeken naar het stabiliseren van stemming bij een bipolaire stoornis wordt gedaan.

Mijn eigen ervaringen

Op het moment van schrijven ben ik 10 dagen onderweg. De eerste dagen waren wel pittig. Dat moet ik eerlijk bekennen. Maar na vrijdag werd het makkelijker en ik voel zoveel meer rust in mijn lichaam. Voor mijn hoofd is het nog te vroeg om al conclusies te trekken, want ja ik denk wel al verschillen te merken, maar die zijn nog heel klein. In het boek stonden de verhalen ook pas vanaf 14 dagen of langer echte verschillen. Dus ik wacht dat nog even verder af, maar ik ben bijzonder gemotiveerd. Mijn lichaam is wel al echt in ketose stand gegaan, want ik heb test strips gekocht en daarmee kun je dat meten en de laatste meting was vandaag en vandaag was eigenlijk dat het al bijna volledig in ketose stand is. Dat voelt goed. Is het harde werken niet voor niets, want het is zeker wel hard werken.

Deze strips zijn heel handig in gebruik. Ad-link.

Ik zal hier vaker een update bijschrijven zodat je kunt zien wat het bij mij doet. Natuurlijk zijn dat puur persoonlijke ervaringen én geen medische adviezen. Dat vind ik ook heel belangrijk om mee te geven. Ik ben zelf begonnen, maar ik zou iedereen adviseren dit onder goede begeleiding te doen. Ik heb zelf veel kennis van voeding, maar het is een lastig dieet. Over 1,5 week heb ik ook een afspraak staan met een diëtist, om wel iemand mee te laten kijken. Dus dat zou ik ook iedereen adviseren!

Denk je nu, hé dit boek is iets voor mij? Bestel het dan hieronder via de link. Je betaalt voor boeken altijd een vaste boekenprijs, maar via deze link help      je onze site omdat we een kleine commissie krijgen. Jij betaalt daar niet extra voor, dus win-win.

 

Laatste berichten van Trientje Blenkers-Klein (Toon alles)

Pin It on Pinterest

Share This