Print Friendly, PDF & Email

Mindfulness, je komt de term steeds meer tegen. Wat is het precies en nog belangrijker hoe kan het je helpen? We schreven eerder al een artikel over  de kracht van ACT, Acceptance & Commitment Therapy en de stap hier-en-nu is ook gebaseerd op mindfulness. In dit artikel ga ik je vertellen wat het is en geven we een paar praktische tips.

Wat is mindfulness?

Mindfulness is eigenlijk met heel je aandacht in het nu zijn. Klinkt makkelijk hé? Maar hoe vaak zit jij met je gedachten bij de boodschappen die je nog moet doen of ben je aan het terugdenken over die vervelende opmerking die werd gemaakt? We zijn vaak en veel bezig met het verleden of juist de toekomst. Alleen het enige moment dat er echt is, dat is nu. Met mindfulness richt je dus op dat nu. Dat kan ook heel verlichtend werken overigens, want op het moment je aan het piekeren bent en je gaat eens even naar buiten kijken en richt je echt op wat je ziet, dan zijn die piekergedachten alweer een stuk minder.

Voordelen van mindfulness?

Er vind steeds meer onderzoek plaats naar de effecten van mindfulness. In een uitzending uitzending van Klokhuis lieten ze dit heel mooi en helder zien met hersenscans. Op de scans was te zien hoe de ‘pieker’delen van onze hersenen niet actief zijn tijdens meditatie en mindfulness oefeningen. Ze denken dus dat als je vaker mindfulness beoefend dat dit gunstige effecten heeft op je hersenen. Hoe fijn is dat? Dat je invloed op die monkey mind kunt uitoefenen!

Onderzoeken laten verder zien dat het helpt bij:

 • Stressgerelateerde klachten
 • Vermindering van angst
 • Betere nachtrust
 • Verminderen van depressieve gevoelens
 • Beter met pijn kunnen omgaan

En wanneer je er goed over nadenkt is het ook zo dat we vaak liggen te piekeren over dingen die geweest zijn of nog moeten komen, maar juist als we meer in het nu leren te zijn en onze hersenen trainen wordt het piekeren verminderd, waardoor ook klachten die hiermee te maken hebben verminderen.

Praktische oefeningen

Altijd in het nu zijn is natuurlijk niet realistisch, want het leven is niet altijd even mindfull om het zo te zeggen. Je kunt wel op bepaalde momenten van de dag oefeningen doen om hier even bewust mee bezig te zijn. Het is goed om bijvoorbeeld de dag mee te beginnen en te eindigen. Je kunt ook bepaalde activiteiten hiervoor uittrekken.

Mindful in het moment

Voorbeelden waarbij je mindfulness kunt toepassen in een bepaald moment:

 • Wanneer je naar je werk rijdt of fietst
 • Bij het tandenpoetsen
 • Bij het koken
 • Bij het avond eten aan tafel

Het zijn maar wat voorbeelden, je kunt ook een eigen activiteit kiezen waarbij je kunt trainen om even helemaal bij dat moment of die activiteit aanwezig te zijn.

Ademhalingsoefening

Deze ademhalingsoefening is kort, maar brengt je even helemaal in het nu. Het enige wat je nodig hebt zijn je handen en je ademhaling natuurlijk.

 1. Houd je handpalm naar je toe gericht met je vingers wijd gespreid
 2. Plaats je wijsvinger van de andere hand op de basis van je duim
 3. Adem in terwijl je de buitenkant van je duim volgt
 4. Adem uit terwijl je de binnenkant van je duim volgt
 5. Doe dit met alle vingers

Kort, maar effectief. Dat komt vooral omdat je een combinatie maakt van bewust ademhalen en aanraking.

Aan de slag?

Je hoofd kan je soms aardig bezighouden. Wil je weer leren luisteren naar jezelf, grip krijgen op je gedachten en stoppen met dat eeuwige (nutteloze) gepieker? Dan is de training Mindset Meesterschap misschien iets voor je. De mannen van 365 dagen succesvol, Arjan en David, hebben een complete online training neergezet. Wil je meer weten? Klik dan op deze link

Wil jij wekelijks een vitale nieuwsbrief in je mailbox, gratis? Laat via deze link je naam en e-mailadres achter en iedere vrijdag zullen we zorgen voor nieuws waar je iets aan hebt, inclusief een lekker recept.

Laatste berichten van Trientje Blenkers-Klein (Toon alles)

Pin It on Pinterest

Share This