Print Friendly, PDF & Email

Wat is EMDR therapie? EMDR, ook wel eye movement desensitization and reprocessing voluit, is een wetenschappelijk bewezen behandelmethode om trauma te verwerken. Het wordt ingezet bij mensen die last houden van schokkende gebeurtenissen. In dit artikel vertel ik je graag meer over deze methode en zal ik ook mijn eigen ervaringen hiermee delen.

Wat is EMDR?

Als je een schokkende gebeurtenis meemaakt en dit na een aantal weken/maanden/jaren nog steeds een grote impact op je heeft wordt er gesproken over trauma. Dit kan een eenmalige schokkende gebeurtenis zijn of over langere tijd. EMDR therapie is gericht op het verwerken van de schokkende gebeurtenis(sen) die nu nog een rol spelen in je leven.

Je gaat samen met een therapeut terug naar een bepaald beeld inclusief de gedachten en gevoelens. Wanneer dit beeld duidelijk is gaat de therapeut beginnen met het stimuleren van de verwerking door met zijn hand of met een balk met daarin een lichtje heen en weer te bewegen. Ik heb zelf beide gehad, maar vond met de hand effectiever. Wanneer deze afleiding niet voldoende is, dan kan er ook geluid, trilbewegingen, het maken van sommetjes e.d. bij komen om zoveel mogelijk afleiding te hebben, alles om het werkgeheugen zoveel mogelijk te belasten.

Bij EMDR draait om het  belasten van het werkgeheugen, deze kan eigenlijk maar 1 ding tegelijk. Denken aan de traumatische gebeurtenis en daarbij ook het volgen van handbewegingen, maken van sommen, volgen van geluiden e.d. maakt dat het werkgeheugen overbelast raakt. Hiermee wordt de traumatische herinnering vervaagd en verdwijnt de emotionele lading.

Mijn ervaring met EMDR

Ik heb veel sessies gehad met EMDR en voor een eenmalige schokkende gebeurtenis, in mijn geval een verkrachting, heeft het zeker gewerkt. Alleen voor schokkende gebeurtenissen die langer hebben geduurd is mijn ervaring minder goed. Let hier wel op, dit is mijn ervaring, want er zijn ook veel mensen die dit wel hebben kunnen verwerken middels EMDR.

EMDR is heftig en vraagt enorm veel van je. Het is echt wel een harde manier om door een trauma heen te gaan. Het resulteerde bij mij ook doorgaans dat ik in dissociatie schoot. Zelf heb ik aan het einde van mijn proces ook gewerkt met een psycholoog die ook naar de pijnlijke beelden ging, maar daar een fijn beeld tegenover zette. Dus als het teveel werd en je het gevoel kreeg overweldigd te worden door angst van het traumabeeld en gevoel, dan ging je terug naar een fijner beeld. Dat voelde heel veel rustiger dan EMDR en prettiger en uiteindelijk voor mij op de langer durende schokkende gebeurtenissen effectiever.

Zoals ik hierboven al schreef, ik heb EMDR gehad met de hand en met een lichtbalk. Met de hand vond ik effectiever omdat de therapeut dan ook beter ziet of je wel snel genoeg volgt en daarop in kan spelen.

EMDR kan een mooie en belangrijke schakel in traumaverwerking zijn, echter heb ik zelf ook veel baadt gehad bij het leren toepassen van de Polyvagaaltheorie,maar ook Yin Yoga is een belangrijke schakel geweest in mijn herstel. Beide zijn meer lichaamsgericht. Trauma is iets wat ook in het  lichaam opslaat en juist dit wordt wel overgeslagen bij EMDR. De uiteindelijke verwerking, vooral langer durende trauma, zit in een combinatie van factoren waarbij EMDR zeker een grote rol in kan spelen.

Kies een gekwalificeerde therapeut

Bij EMDR ligt hertraumatisering wel op de loer, het is belangrijk dat je een gekwalificeerde therapeut hebt die hier echt oog voor heeft. Die zijn er genoeg, maar helaas is EMDR geen methode die alleen door psychologen wordt uitgevoerd. Ook steeds meer coaches en andere minder volledig opgeleide hulpverleners zetten dit in. Zelf vind ik dit echt geen goede ontwikkeling, want trauma is echt gespecialiseerd werk en kijk hier dan ook goed naar als je een therapeut zoekt.

Woon je in de omgeving van Leiden? Dan kan ik je Maarten Geers van harte aanbevelen.

 

 

Laatste berichten van Trientje Blenkers-Klein (Toon alles)

Pin It on Pinterest

Share This