Print Friendly, PDF & Email

We lazen het lange opiniestuk van huisarts en auteur Staf Henderickx met als titel “de gevolgen van ultra bewerkte voeding in mijn huisartsenpraktijk “
Hieronder een citaat uit het artikel:

“Een vrachtwagenchauffeur komt bij mij op consultatie. Ik stel een verhoogde bloeddruk en obesitas vast, zijn bloedanalyse toont een verhoogde cholesterol en licht verhoogde suikerwaarde. Een huisarts die een mens enkel en alleen als een organisme bekijkt, zou hem kunnen behandelen met een cholesterolverlager en een bloeddrukpil. Daarmee is de kous af. Maar ga je dieper in op zijn psychologische en sociale situatie, dan weet je dat hij als vrachtwagenchauffeur een zittend en stressvol beroep uitoefent, dat hij vele uren klopt en weinig thuis is. Omdat zijn relatie op de klippen liep, voelt hij zich eenzaam en soms zelfs depressief. Daardoor neemt hij geen lunch mee van thuis en eet hij een snelle hap in fastfoodrestaurants.”

Heel veel (huis)artsen, zien een mens enkel en alleen als een organisme. Want hoeveel cholesterolverlagers en bloeddrukpillen worden er wel niet voor geschreven? Bijna 2 miljoen (!!) mensen gebruiken statines, cholesterolverlagers en bijna 4 miljoen (!!) mensen bloeddrukverlagers, dat zijn echt ferme getallen, terwijl medicijnen een laatste redmiddel moeten zijn naar ons idee. Of om, als de gezondheidssituatie acuut is, het acute te verhelpen én daarna verder te kijken en door middel van gezonde leefstijl steeds verder te kunnen afbouwen.

Medicijnen zijn in sommige gevallen écht nodig, dat zullen we nooit ontkennen. Alleen hoe kun je een medicijn voorschrijven terwijl je, je patiënt eigenlijk helemaal niet kent? Wat eet iemand? Wat doet iemand aan beweging? Hoeveel ontspanning heeft iemand? Hoe zit iemand in zijn vel, is er bijvoorbeeld veel stress? Het zijn allemaal vragen die iedere arts beantwoord zou moeten willen hebben alvorens hij of zij kan bedenken wat het beste plan is om de klacht op te lossen.

Droomwereld

Alleen ja, droom lekker verder denk je waarschijnlijk, ja…. het is een droom van een ideale wereld. Want de cijfers vertellen ons het tegenovergestelde:

  • de GGZ heeft meer dan 80.000 mensen op de wachtlijst
  • 1 miljoen Nederlanders kampen met een depressie
  • 8 miljoen Nederlanders hebben te maken met een chronische ziekte
  • 50% van de mensen kampt met overgewicht

Cijfers: CBS

Oftewel: we worden dikker, zieker en depressiever dan ooit én de zorg blijft maar medicijnen voorschrijven en doet nog altijd zeer weinig (er zijn namelijk uitzonderingen) aan leefstijladvies. Terwijl leefstijl de enige weg is naar gezondheid want:

  • met medicijnen die bijwerkingen hebben
  • ongezonde voeding
  • veel stress én
  • weinig beweging

gaat écht niemand beter worden! Gezonde voeding is een belangrijke basis, voldoende ontspanning én genoeg beweging zijn eveneens belangrijke pijlers voor een goede gezondheid én je gedachten veroorzaken ook enorm veel ellende, dus een veerkrachtige mind is zeker ook aan te bevelen. Wij dromen nog even verder over de dokter van de toekomst en zoals Thomas Edison (1847-1931) al eens zo mooi zei ‘De dokter van de toekomst zal geen medicijnen meer geven, maar zal zijn patiënten interesseren voor de zorg van het menselijk lichaam, voor voeding en voor de oorzaak en de preventie van ziekte.’
De boodschap is niet nieuw, het mag alleen wat breder worden gedragen.

Wil jij aan de slag met jouw leefstijl? Klik dan hier voor alle informatie over onze Healthy Vegan Academy!

Laatste berichten van Trientje Blenkers-Klein (Toon alles)

Pin It on Pinterest

Share This