Heb jij last van eetbuien vlak voor je menstuatieperiode? Onderzoek toont aan dat er een relatie is tussen je menstruatiecyclus en hongergevoel. Het bleek dat vooral de periode tussen de eisprong tot aan de menstruatie de periode is dat vrouwen meer of minder gezond aten dan ze wilden. Het hongergevoel nam toe. De relatie wordt gelegd met je hormonen.
Zeker na je 35e, maar het komt ook voor die tijd voor, kan het zijn dat je te maken krijgt met oestrogeen tekorten. Het probleem hiervan is, is dat het niet alleen een tekort aan oestrogenen geeft, maar dat een te laag niveau aan oestrogeen ook zorgt voor een verminderde aanmaak van serotonine. Serotonine ken je misschien als gelukshormoon, maar heeft nog veel meer functies (zoals o.a. pijngevoeligheid die toeneemt)en je hunkering naar zoet, koolhydraten en zetmeel neemt ook toe.
Ik heb hier zelf enorm veel last van gehad, had het gevoel 2 weken gezond te kunnen eten én dan was het weer klaar om direct na mijn menstruatie weer te beginnen.
Die hunkering blijkt een functie te hebben, want door zoet en (snelle) koolhydraten maakt je lichaam meer serotonine aan. Hier blijkt maar weer hoe slim ons lichaam is, maar het maakt niet alleen meer serotonine aan, maar ook meer dopamine. Dopamine is ook een stofje die zorgt voor een fijner gevoel. De hunker naar brood, aardappelen, pizza, chocolade en andere zoetigheid is dus zo onlogisch niet, maar ja…. niet wat je écht wilt als je zo goed bent begonnen met een gezonde leefstijl.
Wat kun je er dan precies aan doen?
De sleutel ligt bij je bloedsuikerspiegel, maar het is natuurlijk niet heel realistisch om groentestengels te gaan eten als je hunker naar zoet en snelle koolhydraten zo enorm is. Daarom zit de cruxs in de 2 weken na je menstruatie, wanneer je wel in staat bent om gezond te eten. Klinkt misschien een beetje vreemd in de oren, maar op het moment je daar je bloedsuikerspiegel stabiel kunt houden, dan vermindert dat ook de eetbuien later in de maand. Win win toch?
Onbewerkt plantaardig eten is eigenlijk het antwoord, het zorgt ervoor dat je processen werken zoals ze moeten én dat je gevoelig blijft of weer word voor de aangeboden insuline.
De periode naar de menstruatie toe kun je ook de volgende dingen proberen toe te passen:
- Begin met een goed en stevig ontbijt, dat houdt je bloedsuikerspiegel stabiel én zorgt voor een goed begin van de dag
- Pak snacks die zoet zijn, maar ook gezond zoals gedroogd fruit of gewoon een lekker zoet vers fruit
- Beweeg voldoende
- Zorg voor voldoende beweging
- Slaap voldoende
- Er zijn ook kruiden die kunnen helpen, zoals shatavari (vrouwenrkuid) die het oestrogeengehalte in je lichaam regelt. Ik schreef daar eerder een blog over, welke je hier kunt lezen.
In het kort komt het erop neer, zorg goed voor je lichaam in de eerste 2 weken nadat je menstruatie is begonnen zodat je daar de vruchten van kunt plukken in de andere 2 weken. Daarnaast is het belangrijk om uitgebalanceerd te eten, voldoende te bewegen én stress proberen te reduceren.
Wetenschappelijke referentie
- Wat is PTSS en wat kun je doen? - april 29, 2023
- Bakrecept: focaccia muffins (vegan) - april 16, 2023
- Biotine voor gezond haar - april 7, 2023