Vroeger gingen we regelmatig naar een Chinees restaurant om iets af te halen én Babi Pangang en Foe yong hai waren mijn (Trientje) favoriete gerechten. Natuurlijk was ik toen nog geen veganist, want het zijn beide niet bepaald vegan recepten. Tóch mistte ik mijn foe yong hai soms best en daarom maakten we dit recept zelf. Super lekker en de kala namak zorgt ervoor dat je ook echt een ei-smaak krijgt!
Het komt uit ons e-kookboek VeganizeFood, waarin we populaire recepten hebben gezet die normaal niet bepaald vegan zijn en die hebben we in een whole food plant-based jasje gestoken. Deze foe yong hai staat er dus ook in én weet je wat zo grappig is, het smaakt ook écht naar foe yong hai zoals ik dat ken van vroeger. Kala namak is zwart zout en geeft het gerecht een lichte ei smaak.
Dit heb je nodig (voor 2 personen)
Voor de zoetzure saus
2 eetlepels tomatenpuree
1 eetlepel azijn
7 verse dadels (fijn gesneden)
½ eetlepel citroensap
½ appel (geraspt)
1 theelepel anijszaad of venkelzaad
1 ui (gesnipperd)
2 teentjes knoflook (fijngehakt)
300 ml water
Zeekraal zilt, peper naar smaak
Optioneel: ½ Spaans pepertje (fijngehakt)
Voor de omelet
50 gram kikkererwtenmeel
25 ml kikkererwtenvocht
25 gram taugé
100 ml water
½ theelepel bakpoeder
1 eetlepel edelgistvlokken
1 theelepel kala namak
25 gram rode paprika (in blokjes)
½ ui (gesnipperd)
25 gram champignons (in plakjes)
Zo maak je het
De zoetzure saus
Doe een klein laagje water in een pan en voeg de ui, knoflook en anijszaad toe, kook dit voor ongeveer 2 minuten. Voeg nu de tomatenpuree, azijn, dadels, appel en water toe, breng dit aan de kook en laat het 2 minuten koken. Pureer het geheel met een staafmixer en laat het op laag vuur nog eens 2 minuten doortrekken.
De omelet
Klop het kikkererwtenvocht op tot aquafaba, doe dit in een vetvrije mengbeker en zorg ook dat de mixer vetvrij is. Meng de kikkererwtenmeel met de edelgistvlokken, bakpoeder en de kala namak. Voeg 50 ml water toe en schep dan de aquafaba er voorzichtig door, het moet een dun beslag zijn (net iets dunner dan pannenkoekenbeslag), dus kijk even met de overige 50 ml water hoeveel er nog precies bij moet. Zet een bakpan op het vuur en laat deze goed warm worden, voeg de groentes toe en bak deze snel beetgaar. Voeg als de groentes beetgaar zijn het omelet beslag toe en roer dit goed door de groentes heen. Laat het nu goed bakken en haal het met een spatel los van de pan en draai deze om. Bak nu ook de andere kant mooi bruin en gaar. Schep de omelet in een schaal en giet er de zoetzure saus op.
Eet smakelijk!
- Een heerlijk recept: No Meatloaf - januari 30, 2023
- Slimme budget boodschappentips - oktober 8, 2022
- Gas besparen? Probeer de slowcooker ! - september 28, 2022
Wat een leuke ontdekking dat je kikkererwtenmeel kunt gebruiken als vervanging van ei. Ik vraag me wel iets af, want ik zie vaker dat het vocht van kikkererwten (uit blik) wordt opgeklopt tot aquafaba. Ik gebruik het vocht van kikkererwten liever niet, omdat er volgens mij behoorlijk wat houdbaarheidsmiddelen bij zitten. Hoe zie jij dit?
Bedankt voor je bericht. Kikkererwtenmeel is multifunctioneel wat dat betreft. Kikkererwten uit blik zijn vooral omstreden vanwege de BPA die in het blik of deksel van de pot zit. Er zijn wel merken die BPA vrije blikken en deksels hebben. Ik weet ze niet allemaal uit mijn hoofd, maar La Bio Idea is een merk dat het niet gebruikt. Mocht je dit ook geen fijn idee vinden, dan kun je ook zelf aquafaba maken. Dit doe je door 400 gram kikkererwten een nacht te weken in ruim water.
Het is belangrijk dat ze echt ruim onder water staan. Na een nacht giet je dit water af en breng je de kikkererwten met 2 liter nieuw water aan de kook in een ruime pan. Ook hier moeten de kikkererwten ruim onder water staan en kook ze dan op laag vuur in ongeveer 1 tot 1,5 uur klaar. BELANGRIJK bij aquafaba maken is dat alles wat je gebruikt, de kom, de mixer e.d. moeten vetvrij zijn! Kun je hier iets mee?