Print Friendly, PDF & Email

Vroeger gingen we regelmatig naar een Chinees restaurant om iets af te halen én Babi Pangang en Foe yong hai waren mijn (Trientje) favoriete gerechten. Natuurlijk was ik toen nog geen veganist, want het zijn beide niet bepaald vegan recepten. Tóch mistte ik mijn foe yong hai soms best en daarom maakten we dit recept zelf. Super lekker en de kala namak zorgt ervoor dat je ook echt een ei-smaak krijgt!

Het komt uit ons e-kookboek VeganizeFood, waarin we populaire recepten hebben gezet die normaal niet bepaald vegan zijn en die hebben we in een whole food plant-based jasje gestoken. Deze foe yong hai staat er dus ook in én weet je wat zo grappig is, het smaakt ook écht naar foe yong hai zoals ik dat ken van vroeger. Kala namak is zwart zout en geeft het gerecht een lichte ei smaak.

Dit heb je nodig (voor 2 personen)

Voor de zoetzure saus
2 eetlepels tomatenpuree
1 eetlepel azijn
7 verse dadels (fijn gesneden)
½ eetlepel citroensap
½ appel (geraspt)
1 theelepel anijszaad of venkelzaad
1 ui (gesnipperd)
2 teentjes knoflook (fijngehakt)
300 ml water
Zeekraal zilt, peper naar smaak
Optioneel: ½ Spaans pepertje (fijngehakt)

Voor de omelet
50 gram kikkererwtenmeel
25 ml kikkererwtenvocht
25 gram taugé
100 ml water
½ theelepel bakpoeder
1 eetlepel edelgistvlokken
1 theelepel kala namak
25 gram rode paprika (in blokjes)
½ ui (gesnipperd)
25 gram champignons (in plakjes)

Zo maak je het

De zoetzure saus
Doe een klein laagje water in een pan en voeg de ui, knoflook en anijszaad toe, kook dit voor ongeveer 2 minuten. Voeg nu de tomatenpuree, azijn, dadels, appel en water toe, breng dit aan de kook en laat het 2 minuten koken. Pureer het geheel met een staafmixer en laat het op laag vuur nog eens 2 minuten doortrekken.

De omelet
Klop het kikkererwtenvocht op tot aquafaba, doe dit in een vetvrije mengbeker en zorg ook dat de mixer vetvrij is. Meng de kikkererwtenmeel met de edelgistvlokken, bakpoeder en de kala namak. Voeg 50 ml water toe en schep dan de aquafaba er voorzichtig door, het moet een dun beslag zijn (net iets dunner dan pannenkoekenbeslag), dus kijk even met de overige 50 ml water hoeveel er nog precies bij moet. Zet een bakpan op het vuur en laat deze goed warm worden, voeg de groentes toe en bak deze snel beetgaar. Voeg als de groentes beetgaar zijn het omelet beslag toe en roer dit goed door de groentes heen. Laat het nu goed bakken en haal het met een spatel los van de pan en draai deze om. Bak nu ook de andere kant mooi bruin en gaar. Schep de omelet in een schaal en giet er de zoetzure saus op.

Eet smakelijk!

Volg Peter
Laatste berichten van Peter Blenkers (Toon alles)

Pin It on Pinterest

Share This