Quiche is zo’n recept wat op het oog totaal niet vegan lijkt en laat staan dat je er eentje maakt zonder olie. Dat is toch gelukt en ook nog glutenvrij. Het standaard recept is bloem, boter en water voor de bodem en als vulling is het een mix van room en eieren. Als we het zo schrijven dan krijgen we al buikpijn, maar goed….. wij maakten gelukkig een andere variant die diervriendelijker is en vele malen beter voor je gezondheid!
We hadden nog geen quiche op onze site en het was de wens van ons beide om een echt toffe quiche te maken voor de site. Het deeg maak je relatief makkelijk en snel, zoals je op de foto ziet is ook de binnenkant goed gelukt.
Deze quiche maakten we als eerste en om zeker te weten dat het geen gelukstreffer was maakten we naar aanleiding van dit recept nog eentje voor in onze Healthy Vegan kook-community. Een nog uitgebreidere, maar ook die is zeer goed gelukt, dus we durven dit recept met een gerust hart te delen. We gebruikten kokosyog(hurt) en kokosmelk, maar kijk dat je de zo onbewerkt mogelijke variant gebruikt en altijd ongezoet.
Dit heb je nodig
Voor het deeg
120 gram havermeel (+ extra om het aanrecht te bestuiven)
100 gram boekweitmeel
200 gram ongezoete kokosyoghurt
6 olijven
Voor de vulling
250 ml ongezoete kokosmelk
30 gram kikkererwtenmeel (aangeroerd met water tot een papje)
1 grote prei
1 teentje knoflook
1 tomaat
1 eetlepel edelgistvlokken
1 theelepel kerrie
3 champignons
Peper naar smaak
Zo maak je deze heerlijke quiche
Het deeg
Doe de havermeel, boekweitmeel en kokosyoghurt in een kom en maak er een mooi deegje van.
Snij de olijven heel erg fijn en kneed dit door het deeg heen
Zet het dan 15 minuten in de koelkast om te laten rusten
Bestuif je keukenblad met wat havermeel en rol dan het deeg uit
Leg het in een quichevorm (bekleed het evt. met bakpapier, maar alleen op de bodem) en duw het dan er mooi in zodat de binnenkant dun belegd is en de zijkanten mooi op staan.
De vulling
Snij de prei, tomaat en champignons fijn en doe dit in een bakpan met een klein beetje water.
Voeg ook de uitgeperste knoflook toe.
Gaar dit even kort en voeg dan de kokosmelk toe samen met de kerrie en edelgistvlokken, verwarm dit en voeg dan het kikkererwtenmeel-papje toe.
Breng het verder op smaak met peper en laat het even koken. Als het is ingedikt schep je het op de quichedeeg. Verdeel het mooi gelijkmatig. Druk dan de randen van het deeg wat naar beneden.
Zet het geheel voor 30 minuten op 200 graden in de oven.
- Een heerlijk recept: No Meatloaf - januari 30, 2023
- Slimme budget boodschappentips - oktober 8, 2022
- Gas besparen? Probeer de slowcooker ! - september 28, 2022
Welk formaat quichevorm gebruik je hiervoor? Ik heb er 1 van 20, 24 en 28 cm in huis
Hi Annelieke, terechte vraag! Wij gebruikten een 24 cm quichevorm. Groetjes, Trientje
Als een saus op het vuur gebonden wordt met een kikkererwtenmeel-papje, dikt het dan nog verder in in de oven? Krijgt het na het bakken een ‘vel’?
Kan ik het kikkererwtenmeel-papje gebruiken om een saus te binden die een bechamel-kaassaus moet vervangen bijvoorbeeld voor hespenrolletjes?
Hi Veerle, bedankt voor je vraag. Ja de saus dikt nog verder in in de oven. Zoals je misschien een beetje op de foto ziet krijgt het ook een beetje een ‘velletje’. In het recept van de Griekse Moussaka zie je hoe we een bechamelsaus maken, in plaats van havermeel zou je ook kikkererwtemeel kunnen gebruiken. https://www.vitakracht.nl/recepten/griekse-moussaka-vegan-glutenvrij/ Hopelijk kun je hier mee verder! Ik wens je een mooi weekend. Groet, Trientje
Hallo Trientje, ik wil dit recept heel graag uitproberen maar kan ik iets anders gebruiken voor het kikkererwtenmeel? Ik ben overgevoelig voor erwt/kikkererwt…
Groetjes, Léonie.
Hi Leonie, je kunt ook maizena gebruiken, het gaat om het binden. Groetjes, Trientje