Print Friendly, PDF & Email

Pompoen komt weer in het seizoen én dan begint het al snel te kriebelen, tijd dus om een lekkere kruidige pompoencake te bakken, want die mist nog! Doordat we een combinatie van sterke kruiden en specerijen gebruiken is het echt een cakeje bomvol smaak!

Pompoen bevat lekker wat betacaroteen en luteïne, betacaroteen is de voorloper van vitamine A en luteïne is een krachtige anti-oxidant dat als een UV filter in het oog werkt. We maakten een lekkere kruidige variant met gember, koekkruiden en kardemom. De vijgen zorgen voor een zoete twist en zijn een gezonde toevoeging.

Wist je bijvoorbeeld dat vijgen per 100 gram 9,8 gram voedingsvezel bevatten, maar ook heel rijk zijn aan calcium? Het zorgt voor een lekker zoetje, maar dus ook echt voor voedingsstoffen.

Aantal: 8 stuks Bereidingstijd: 10 minuten Oventijd: 35 minuten (175 graden)

Dit heb je nodig

100 gram havermeel
100 gram pompoen
2 grote gedroogde vijgen
90 ml plantaardige drink (ongezoet)
1 handje pecannoten (+ extra om te garneren)
1 theelepel speculaas of koekkruiden
1/2 theelepel kardemom
1/2 theelepel gemberpoeder
1 theelepel bakpoeder
1 theelepel bakingsoda
Sap van een halve citroen

Zo maak je deze kruidige pompoencake

  1. Doe een laagje water in de pan én zet er een ijzeren vergiet bovenop. Breng het water aan de kook en doe de pompoenstukjes in de vergiet (heb je een stoompan, dan doe je het in een stoommandje. Als de stukken gaar zijn, doe ze dan in een mengbeker en pureer ze met een staafmixer fijn.
  2.  Zet de vijgen met heet water even weg te weken en doe ondertussen de gepureerde pompoen bij de havermeel. Voeg de bakpoeder toe, schep dit er zorgvuldig door én voeg dan de plantaardige drink toe.
  3. Verkruimel de pecannoten, snij de geweekte vijgen in stukjes en voeg dit toe samen met de kardemom, gemberpoeder en speculaas of koekkruiden. Schep dit er goed doorheen.
  4. Als laatste doe je er de bakingsoda bij en de sap van een halve citroen.
  5. Doe het in een brownievorm met bakpapier, druk er 8 pecannoten in én zet het 35 minuten in de oven (check na 30 minuten even hoe het gaat). Let wel op: het hoort bij deze cake om niet helemaal droog te zijn.

Eet smakelijk!

Hou jij heel erg van bakken en wil jij alles weten over whole food plant-based en glutenvrij bakken? Check dan het Bakpakket!

Voedingswaarde per stukje kruidige pompoencake

Kcal 85 Eiwit 2,4 gram Koolhydraten 10,2 gram Vet 3,3 gram Voedingsvezel 2,4 gram
Kalium 86 mg Calcium 34,5 mg Magnesium 11,5 mg IJzer 0,45 mg

Laatste berichten van Trientje Blenkers-Klein (Toon alles)

Pin It on Pinterest

Share This