Print Friendly, PDF & Email

Overnight oats met pruimen en gedroogde vijgen, de dag goed starten noemen we dat. We gebruikten volkoren havervlokken, maar je kunt natuurlijk ook havermout gebruiken. Dat is net wat je eigen voorkeur heeft. In onze Facebookgroep Healthy Vegan hebben we het verschil tussen havermout en havervlokken uitgelegd. Het komt er op neer dat havermout eigenlijk havervlokken zijn, maar die worden nog een keer gestoomd en platgeslagen. Daardoor is havermout fijner en doordat de havervlok niet meer heel is, kan het makkelijker worden geweekt en kun je er sneller een papje van maken. Havermout bind ook makkelijker recepten. Havervlokken daarentegen geven weer meer een krokante bite aan een gerecht. Daarom zijn ze beide waardevol en daardoor zie je ook dat ze soms beide worden gebruikt in recepten, de een om te binden en de ander voor het krokantje.

Pruimen zijn heel gezond, niet alleen voor de stoelgang, maar om nog veel meer redenen. Ze zijn rijk aan antioxidanten en dan met name polyfenolen. Polyfe….what? denk je nu misschien, mag je snel vergeten, maar het is een gezond stofje die ontstekingsremmend werkt, daarnaast de kans op hartziekten doet verminderen én dit stofje kan helpen beschadigde cellen door oxidatieve stress te herstellen.

Gedroogde vijgen zijn ook enorm gezond. Gedroogd fruit heeft een wat slechte naam omdat het ‘hoog’ in caloriewaarde zit. Alleen doe je het enorm tekort om alleen daar naar te kijken. 5 gedroogde vijgen (=100 gram) levert bijvoorbeeld ook 162 mg calcium én 680 mg kalium, 2 mg ijzer, zelfs nog 1 mg vitamine C en alle B-vitaminen (behalve B12). Je zou eigenlijk moeten kijken wat leveren die calorieën op. Want ja, 100 gram gedroogde vijgen leveren 259 kcal, maar ook 9,8 gram vezels en 3,3 gram eiwit. Het levert je echt heel veel, vergeet het niet te eten!  Deze vijgenchutney met appel is ook heerlijk.

Rauwe cacao zit vol magnesium, een belangrijk mineraal waar we al eerder over schreven. 

Maca is een wortel met veel gezondheidseigenschappen. Het komt uit de hoge bergachtige gebieden van de Peruaanse Andes én het is een rijke bron van voedingsstoffen zoals ijzer, calcium, jodium en zink, maar ook verschillende B-vitaminen en vitamine C. Onderzoeken laten ook zien dat het je uithoudingsvermogen verbetert, door de rijkelijk aanwezige antioxidanten én het wordt in verband gebracht met afname van angsten en depressieve gevoelens. Het klinkt allemaal super tof natuurlijk én dat is het ook, maar overdaad schaadt, dus ga niet ineens bergen maca eten én wees er ook matig mee als je zwanger bent of schildklierklachten hebt. Je voegt echt een grote hoeveelheid gezondheid toe door maca toe te voegen.

Dit heb je nodig

40 gram volkoren havervlokken
1 theelepel chiazaad, gebroken (zelf breken met bijv. vijzel)
1/2 banaan, gepureerd
100 ml plantaardige melk (wij gebruikten amandel)
1,5 eetlepel plantaardige yoghurt
1 pruim
2 gedroogde vijgen
Optioneel: 1 theelepel rauwe cacao en 1 theelepel maca poeder.

Zo maak je de overnight oats met pruimen en gedroogde vijgen

  1. Meng alle ingredienten, behalve de pruim en gedroogde vijgen, goed door elkaar.
  2. Laat het een nachtje in de koelkast staan. Roer het goed en snij er de verse pruim en de 2 gedroogde vijgen door.
  3. Voor extra gezondheid kun je er een schepje rauwe cacao en maca poeder door mengen.

Eet smakelijk!

 

Laatste berichten van Trientje Blenkers-Klein (Toon alles)

Pin It on Pinterest

Share This