Print Friendly, PDF & Email

Chocoladeliefhebbers opgelet, deze heerlijke vegan chocoladetaart is echt de bom én makkelijk om te maken. De grootste chocoladeliefhebber hier in huis is onze zoon Jip, hij is 2,5 maar echt dol op chocolade. Deze taart was dan ook wel een waar feestje, zowel Demi als Jip hebben er van genoten én wij ook hoor 😉 Het is een taart met gezonde ingredienten, maar overdrijf natuurlijk niet direct door de hele taart op te eten.

Wat betreft de kokosmelk, deze is er in veel variaties te koop. Je hebt ze met alleen kokosnootextract en water, maar ook met allerlei toevoegingen. Zelf gebruiken wij vaak Go-Tan biologisch, maar soms ook van de Ekoplaza (#nospon) Helaas is het zo dat niet alle kokosmelksoorten vegan zijn, omdat er helaas nog merken zijn die gebruik maken van apen om de kokosnoten te plukken. Ongeveer een jaar geleden kwam naar buiten dat apen aan kettingen vast zaten in slechte omstandigheden om de kokosnoten te plukken. Wij staan natuurlijk voor gezondheid, maar zijn ook veganist en dit aspect vinden wij echt heel belangrijk  Verschillende merken hebben aangegeven geen gebruik te maken van apen, op Vegan Wiki vind je een mooi overzicht hiervan.

Agar Agar is best een lastig puntje om te adviseren, doe je er te weinig in dan blijft je taart te zacht, doe je er teveel van in dan wordt het al snel wat te hard. Heb je er nog nooit mee gewerkt, dan kunnen we je aanraden om even te kijken hoe het bind tijdens het koken. Beter iets te hard, dan dat je de taart snijdt en je vulling als chocoladevla eruit loopt. Er zijn verschillende soorten én er zit ook verschil in welk soort je gebruikt. In dit artikel schreven we eerder al iets over agar-agar

Dit heb je nodig

Voor de bodem
100 gram amandelmeel
50 gram havervlokken
100 gram havermout
100 gram dadels
50 ml water
1 theelepel vanille extract

Voor de chocoladevulling
500 ml kokosmelk (die dikke zoals Go-Tan)
3 eetlepel cacao
6 dadels
ca. 6 gram agar agar
1 theelepel vanille extract

Benodigheden
Bakvorm (Wij gebruikten een rechthoekig bakvorm van 36×13)
Velletje bakpapier

Zo maak je deze simpele chocoladetaart

Voor de bodem
Doe alle ingredienten voor de bodem, behalve het water, in een keukenmachine en maal het fijn tot er een dikke massa ontstaat. Voeg vervolgens een beetje water toe, kijk even hoeveel het moet namelijk niet te nat zijn, totdat het een licht plakkerige massa is. Duw het in een vorm met bakpapier op de bodem en zet het in een voorverwarmde oven van 200 graden voor 20 minuten. Als het klaar is, laat het dan afkoelen.

Voor de vulling

Doe de kokosmelk in een pannetje en zet dit op het vuur, doe hier de cacao bij en roer dit er goed doorheen. Voeg vervolgens de 6 dadels toe (als je harde dadels hebt, week je ze het beste eerst even) en pureer het geheel met een staafmixer. Doe ook de vanille extract er bij en vervolgens de agar agar, zorg dat je goed blijft roeren en dat het echt kookt. Als je klaar bent giet het dan op de bodem, maar zorg dat de bodem niet meer heet is (beetje warm mag wel) en zet het dan minimaal 2 uur in de koelkast. Zorg ook dat de bovenkant van de taart glad is.

Als je het serveert kun je er eventueel voor kiezen om het te beleggen met wat fruit naar keuze.

Geniet ervan!

 

Laatste berichten van Trientje Blenkers-Klein (Toon alles)

Pin It on Pinterest

Share This