Print Friendly, PDF & Email

Vegan cranberry cake met sinaasappel, wat ons betreft een perfecte combinatie. Cranberries zijn zuur en dat in combinatie met lekkere zoete sinaasappel geeft een heerlijke evenwicht in deze cake. Zo rond de feestdagen en de donkere wintermaanden die komen is bakken echt wel een fijne bezigheid.

We gebruikten geen gedroogde cranberryies zoals je dat wel veel ziet, maar deze zijn vaak erg bewerkt met olie en suiker. Wij kozen om die reden voor cranberries uit de diepvries en dat gaf echt een heerlijke smaak, helemaal in combinatie met sinaasappel. Je moet ze even droog deppen met een theedoek, maar dat staat ook in de beschrijving en dan kun je ze heel goed gebruiken.

We gebruikten speltbloem, dat is niet glutenvrij. We maakten eerder een kersttulband cake met cranberries welke wel glutenvrij is, klik hier.
Speltbloem heeft ten op zichte van tarwebloem wel voordelen, zo bevat het wat meer vezels, meer mineralen en is de kwaliteit beter wat maakt dat het beter verteerbaar is. Wil je geen speltbloem gebruiken, dan kun je ook kiezen voor tarwebloem. Voordeel hiervan is dat het goedkoper is.

Dit heb je nodig

250 gram speltbloem
100 gram cranberries (diepvries)
1 eetlepel appelmoes (100%)
1 eetlepel plantaardige yoghurt
2 grote dadels
1 sinaasappel voor schil en sap
1 citroen voor schil en sap van een halve citroen
250 ml plantaardige melk (ongezoet)
1 theelepel bakpoeder
1 theelepel bakingsoda

Optioneel: plantaardige yoghurt voor de topping

Zo maak je deze vegan cranberry cake met sinaasappel

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Doe de speltbloem én bakpoeder bij elkaar in een kom
  • Doe de plantaardige melk, sinaasappelsap en dadels bij. Pureer dit met een staafmixer.
  • Voeg het dan toe aan het bloem en rasp de sinaasappel voor de schil en voeg dit er aan toe samen met de plantaardige yoghurt.
  • Rol de cranberries door een klein beetje bloem (dit is om vocht uit de cranberries beetje op te nemen)
  • Voeg dan de bakingsoda toe, schep het even goed om en voeg er dan de sap van een halve citroen aan toe.
  • Schep het in een cakevorm (beleg die even met bakpapier) én zet het voor 40 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden
  • Check even of de cake gaar is met een satéprikker. Laat het helemaal afkoelen voor je het gaat eten, dan krijg je de meest lekkere cake.
  • Als je topping wilt gebruiken, dan besmeer je de cake met de ongezoete plantaardige yoghurt.

Eet smakelijk!

Laatste berichten van Trientje Blenkers-Klein (Toon alles)

Pin It on Pinterest

Share This