Print Friendly, PDF & Email

Vegan gevulde speculaascake, dat hoort toch weer bij de tijd van Sinterklaas die er aankomt, al moet ik zeggen dat ze me het hele jaar wel mee kunnen verblijden met de geur en smaak van speculaas. Demi is 9 en we waren al een aantal jaren vrij van Sinterklaas, maar nu Jip bijna 3 word is het toch weer tijd dat we dit feest gaan vieren en daar horen toch ook wel lekkernijen bij. Deze cake is heerlijk, Jip heeft alvast voorgeproefd en het goedgekeurd 🙂

De amandelspijs is echt heel makkelijk om te maken en misschien wel belangrijker, heel smaakvol. Je kunt het natuurlijk voor veel meer bakgerechten gebruiken.

Is glutenvrij belangrijk voor je, dan moet je glutenvrij gecertificeerde havermeel en havermout gebruiken.

Dit heb je nodig

200 gram havermeel
300 ml water + 2,5 eetlepel havermout
1 appel (zoet)
40 gram amandelen, fijngehakt
1 theelepel bakpoeder
Sap van een halve citroen
1 theelepel bakingsoda
2 eetlepels koek en speculaaskruiden

Voor de amandelspijs

100 gram amandelmeel
75 gram dadels (of helft dadels en helft gedroogde abrikozen)
40 ml water

Zo maak je deze vegan gevulde speculaascake

Amandelspijs

  1. Week de dadels en pureer ze vervolgens.
  2. Schep ze dan door de amandelmeel en voeg het water toe. Kneed het tot een lekkere spijs.

Cake

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden
  2. Maak de havermelk door 300 ml water met 2,5 eetlepel havermout te mixen met een staafmixer.
  3. Pureer de appel met schil
  4. Doe dan de havermeel met de bakpoeder in een mengkom en doe hier de koek- en speculaaskruiden en fijngehakte amandelen bij. Meng het goed door elkaar.
  5. Doe er dan de havermelk bij en de gepureerde appel. Schep dit er ook goed doorheen.
  6. Als laatste doe je de bakingsoda er bij, schep dit er door en voeg dan de sap van een halve citroen toe. Schep dit er ook door.
  7. Beleg een cakeblik met bakpapier en doe de helft van het beslag er in, verdeel dan de amandelspijs en dan de rest van het beslag.
    Je kunt eventueel nog wat extra amandelen er op strooien.
  8. Zet de cake 40 minuten in de oven, check na 30 minuten even hoe het met je cake gaat.

Eet smakelijk!

Wil jij alles leren over whole food plant-based en glutenvrij bakken? De WFPB bakgids is nu beschikbaar!  Je leert alles over meelsoorten, gist, vezels, agar agar en nog veel meer, plus je krijgt 10 heerlijke (basis) recepten. Check deze link voor alle informatie!

Laatste berichten van Trientje Blenkers-Klein (Toon alles)

Pin It on Pinterest

Share This