We horen regelmatig dat veel mensen een ei of omelet missen als ze plantaardig eten en daarom dachten we dat het leuk was om een Vegan omelet te maken. We maakten eentje met aquafaba (opgeklopte kikkererwtenvocht) en het resultaat is dat het ook echt iets weg heeft van ei. We vonden dat beide erg verrassend, maar hebben er heerlijk van genoten.
Het is een ideaal ontbijtje of lunch, want kikkererwtenmeel is enorm eiwitrijk en ook vezelrijk. Kikkererwtenmeel is verkrijgbaar bij de gewone supermarkt van het merk Smaakt, er zijn natuurlijk nog andere merken in de bio winkels verkrijgbaar. Een ander voordeel van kikkererwtenmeel is, is dat het glutenvrij is.
Met de groente die je gebruikt kun je natuurlijk enorm variëren, champignons zijn bijvoorbeeld ook erg lekker of misschien heb je zelf nog andere lekkere ideeën. Wij hebben opgeschreven wat wij er in hebben gedaan!
Dit heb je nodig (voor 4 stuks)
Voor de omelet
100 gram kikkererwtenmeel
50 ml kikkererwtenvocht (aquafaba)
150 ml water
2 eetlepels edelgistvlokken
1 theelepel bakpoeder
1/2 theelepel kurkuma
1/2 theelepel kardemom
1/2 theelepel komijn
1 mespuntje chilipoeder (paprikapoeder kan ook)
Optioneel: voor een echte ei-smaak voeg je een theelepel kala namak toe
Voor de vulling
Handje doperwten
Handje spinazie
1/4 rode paprika in blokjes
Zo maak je deze vegan omelet
Klop het kikkererwtenvocht op tot aquafaba, doe dit in een vetvrije mengbeker en zorg ook dat de mixer vetvrij is.
Meng de kikkererwtenmeel met de edelgistvlokken, bakpoeder en de kruiden en specerijen.
Voeg 100 ml water toe en schep dan de aquafaba er voorzichtig door. Het moet een dun beslag zijn (net iets dunner dan pannenkoekenbeslag), dus kijk even met de overige 50 ml water hoeveel er nog precies bij moet.
Gaar de groenten in een pan, je kunt verschillende manieren kiezen om deze toe te voegen: op de gebakken omelet, eerst de groenten in een bakpan en het beslag erin, zodat het er echt door zit of eerst het beslag in de pan en dan de groenten er op, dan heb je het meer aan een kant zitten.
Bij het bakken van de omelet is het echt heel belangrijk dat de pan goed heet is, bak het zonder olie of boter in een pan met anti-aanbaklaag* om en om tot een lekkere omelet.
Eet smakelijk!
- Een heerlijk recept: No Meatloaf - januari 30, 2023
- Slimme budget boodschappentips - oktober 8, 2022
- Gas besparen? Probeer de slowcooker ! - september 28, 2022