Print Friendly, PDF & Email

Deze vegan ragout is glutenvrij en super easy om te maken. Ik ben een echte fan van ragout, kan er oneindig veel van op. We aten het vroeger met kerst en Pasen én gingen dan vaak naar de champignon boer om champignons te halen om vervolgens thuis een heerlijke ragout te maken. Dat was alleen een echt klassiek recept, dus niet écht vegan en niet écht gezond.

Dit recept zit vol smaak én daar geniet ik minstens zoveel van. Het mooie is dat champignons dus ook bewezen goed zijn voor ons brein. Meer paddenstoelen eten wordt geassocieerd een verminderde milde cognitieve achteruitgang. Het onderzoek werd gepubliceerd in de Journal of Alzheimers Disease. 

Dat is het mooie van koken met de natuur, dat je lekkere dingen kunt maken en tegelijkertijd jezelf echt aan het voeden bent. Deze ragout is makkelijk te maken en zit bomvol goede voedingsstoffen.

Dit heb je nodig

100 gram kastanjechampignons
250 ml plantaardige drink (uitgezonderd rijstemelk)
5  eetlepels havermeel
1/2 blokje groentebouillon (wij gebruikten Zonnatura)
1 sjalotje, gesnipperd
1/2 theelepel uienpoeder
1/4 prei (liefst het groene deel)
1 grote teen knoflook
2 takjes tijm (of 1 theelepel gedroogde tijm)
Peper naar smaak

Zo maak je deze vegan champignonnen ragout

Snijd de champignons in blokjes.

Doe een klein laagje water in een kookpan en zet hierin het fijngesnipperd sjalotje met de knoflook en fijngehakte tijm kort aan. Doe ook 3 champignons in blokjes gesneden erbij en voeg het groentebouillon blokje toe. Doe vervolgens de 250 ml plantaardig melk bij het geheel en voeg ook de fijngesneden prei toe. Voeg de havermeel toe en roer dit alles goed door zodat je geen klontjes krijgt. Voeg de uienpoeder toe en laat het geheel even lekker pruttelen.

Breng het op smaak met peper én je kunt er eventueel zout door doen of zeekraalzilt erover. Zeekraalzilt heeft de sterkste smaak als je het op het laatst erover doet.

Eet smakelijk!

Tip: je kunt ook gedroogde of verse lavas (maggi plant) gebruiken. Dit versterkt de smaak van champignons. Het is echter moeilijk verkrijgbaar, vandaar dat wij het weglaten. Mocht je het wel kunnen vinden, is het zeker een aanrader.

 

Volg Peter
Laatste berichten van Peter Blenkers (Toon alles)

Pin It on Pinterest

Share This