Print Friendly, PDF & Email

Vegan spaghetti bolognese met linzen. We maakten een heerlijke bolognesesaus op basis van groene linzen, de saus zit bomvol groente en is makkelijk om te maken. We gebruikten groene linzen die we zelf kookten. Als je tijd wilt besparen kun je natuurlijk voor linzen uit blik of pot gaan, er zit alleen een nadeeltje aan dat de meeste potten en blikken nog BPA bevatten die in de gewone supermarkt staan.

BPA, ook wel Bisfenol A, is een chemische stof die veel gebruikt wordt in verpakkingsmateriaal van voeding. Het zorgt ervoor dat het plastic elastisch blijft. Het zit in blikken, maar ook in potten, voornamelijk in de deksel. Diverse onderzoeken brengt deze stof in verband met hormoonverstoring én kan het schade brengen aan ogen, huid of luchtwegen. Ekoplaza is een winkel die zo goed als BPA vrij is, maar in de gewone supermarkt is dit helaas nog niet de standaard. Daarom koken wij het liefst zelf.

Spaghetti bolognese is wel echt een klassieker en deze vegan variant is echt heerlijk! We kwamen in de winkel de pasta bolognese kruiden van Euroma tegen, die zijn zonder zout, maar ook flink aan de prijs. We hebben ze geprobeerd, maar vonden het zelf geen meerwaarde.

Het mooie van spaghetti is dat je eigenlijk heel makkelijk een rondje koelkast kunt doen om groente op te maken, want je kunt er veel verschillende in kwijt. Wil je lekker snel? Je hebt bij de AH heb je ook voorgesneden macaroni en spaghetti groenten voor €1,50. Kun je natuurlijk ook gebruiken.

We gebruikten gele linzen spaghetti, te koop bij AH. Deze is glutenvrij en bevat ook behoorlijk meer eiwitten, per 100 gram bevat het 21 gram eiwit en de volkoren variant bevat 14 gram eiwit per 100 gram. Eet je niet glutenvrij en hou je niet zo van andere pastasoorten, dan kun je gewoon lekker de volkoren variant.

De finishing touch van oregano geeft het gerecht nog extra gezondheid mee, want oregano zit boordevol antioxidanten, maar heeft ook anti-bacteriële en virale eigenschappen. Ben je geen liefhebber van oregano, dan kun je natuurlijk ook verse basilicum gebruiken als topping.

Aantal: 2 personen Bereidingstijd: 25 minuten

Dit heb je nodig

160 gram gele linzen (=glutenvrij) of volkoren spaghetti (ongekookt gewogen)
400 gram Italiaanse roerbakgroenten (los kun je bijv. rode ui, paprika, prei, courgette gebruiken)
160 gram groene linzen (ongekookt gewogen)
2 teentjes knoflook
4 steeltjes verse oregano
250 ml gezeefde tomaten
3 theelepels Italiaanse kruiden

Zo maak je deze vegan spaghetti bolognese met linzen

  1. Kook de groene linzen en gele linzen of volkoren spaghetti volgens de verpakking.
  2. Doe de uitgeperste of fijngesneden knoflook in een klein laagje water in een bakpan.
  3. Voeg na 1 minuut de Italiaanse roerbakgroente toe en gaar dit even lekker.
  4. Doe er dan de gezeefde tomaten bij én de Italiaanse kruiden.
  5. Laat het even kort pruttelen en voeg de gekookte groene linzen toe.
  6. Schep de spaghetti in een bord, de saus er boven op en garneer het af met de verse oregano.

Eet smakelijk!

Voedingswaarde p.p. vegan spaghetti bolognese met linzen

We zijn uitgegaan van gele linzen spaghetti
Kcal
631 Eiwit 40,5 gram Koolhydraten 99,5 gram Vetten 3,8 gram Vezels 18,9 gram
Kalium 1660 mg Calcium 146 mg Magnesium 166 mg IJzer 7,1 mg Selenium 30 ug Zink 5,1 mg

Laatste berichten van Trientje Blenkers-Klein (Toon alles)

Pin It on Pinterest

Share This