Print Friendly, PDF & Email

Peter is als Limburger van huis uit opgegroeid met worstenbroodjes, met carnaval werden er stevast worstenbroodjes gegeten. Al een jaar is hij aan het hobbyen om de perfecte glutenvrije worstenbroodjes te maken én vandaag delen we ons lekkere recept graag met je! Het heeft alles wat je van een lekker worstenbroodje mag verwachten. Het is geen klein recept, maar voor de echte hobbybakkers een mooie uitdaging.

Hou je van bakken? Dan is het bakpakket ook echt iets voor jou! Klik hier voor alle informatie over het bakpakket.

Dit heb je nodig (8 stuks)

Voor het deeg
120 gram rijstmeel
120 gram havermeel
1 eetlepel psylliumvezels
2 eetlepels kikkererwtenmeel
1 theelepel ruwe rietsuiker (*)
1 zakje gedroogde gist (7 gram)
30 gram cashewnoten
220 ml water (lauw warmwater)

* suiker is niet whole food plant-based, maar ik gebruik dit om de gist voeding te geven zodat hij gaat werken en er lucht in het deeg komt. De suiker wordt omgezet in koolzuurgas en alcohol. De koolzuurgas zorgt voor de lucht in het deeg en de alcohol verdampt zodra je het bakt. Je kunt ook een dadel gebruiken, alleen heeft dit niet helemaal het effect wat je wilt krijgen. In het eindresultaat is de suiker weg.

Voor de vulling
100 gram groene linzen
50 gram rode linzen
2 eetlepels glutenvrije paneermeel (wij gebruikten bauckhof, dat is gemaakt van maisgries)
2 eetlepels gehaktkruiden (zelf gemaakt) of kant en klaar (kijk wel even hoeveel kruiden ze adviseren voor 150 gram)

Gehaktkruiden
2 theelepels uienpoeder
1/2 theelepel fenegriekpoeder (kun je deze niet vinden, kan ook zonder)
1/2 theelepel kerriepoeder
1 theelepel korianderpoeder
1 theelepel nootmuskaat
½ theelepel venkelzaad (of poeder)
½ theelepel kardemom
¼ theelepel chilipoeder
peper en zeekraalzilt

Zo maak je deze worstenbroodjes

Deeg

Doe de meelsoorten en de psylliumvezel in een mengkom en meng dit goed door elkaar.
Doe de cashewnoten in een mengbeker en voeg de helft van het lauw warme water toe. Pureer dit fijn en laat het 3 minuten staan.
Doe de suiker en de ander helft van het water in een kommetje en roer dit even goed en giet er de gist bij e roer dit no even goed door elkaar.
Laat het ook 3 minuten staan.

Giet nu eerst het gistpapje bij de meelsoorten en roer het goed door elkaar. Voeg nu ook de cashewnotenwater toe en roer dit met een houten spatel of keukenmachine tot een mooi iets wat plakkerig deeg. Roer of kneed het 3 minuten door en laat het nog 3 tot 5 minuten staan. Verdeel het deeg nu in 8 gelijke stukken en rol er balletjes van. Leg ze met genoeg tussen ruimte op een bakplaat. Laat het onder een schone iets vochtige theedoek en een plastic zak ongeveer een uurtje rijzen.

Na het rijzen rol je een bolletje uit tot een ovaal. Zorg er wel voor dat je wat havermeel gebruikt want het kan nog iets plakken. Leg er een worstje in en vouw de puntige uiteinde naar binnen toe over de worst en vouw de langwerpige kanten over de worst zodat er een broodje ontstaat. Druk de naad goed aan en leg deze dan met de sluiting naar beneden op de bakplaat met bakpapier. Prik er met een prikker 3 gaatjes in en smeer het in met amandeldrink. Doe dit met alle bolletjes. Zet het in een oven van 50 °C met een bak kokend water er in voor ongeveer 10 minuten en haal het er uit en smeer ze nog een keer in en dan nog een keer 10 minuten in de oven.

Haal ze uit de oven en zet de oven op 200 °C en smeer in de tussentijd de broodjes nog een keer in met amandeldrink. Schuif ze in de oven voor 25 minuten en bak ze gaar en mooi bruin. (wil je een mooiere bruine kleur dan kun je het beste sojamelk gebruiken)

Worstjes

Was en spoel de groene linzen goed en giet ze in kokend water en kook deze voor 4 minuten. Voeg nu de gewassen en uitgelekte rode linzen toe en kook deze ook 4 minuten mee. Als beide linzen gaar zijn giet ze af en laat het uitlekken. Doe ze in een mengbeker en pureer het kort met een staafmixer. Meng de gehaktkruiden erdoor en breng het op smaak met zeekraalzilt en peper. Verdeel het mengsel in 8 stukjes en rol er mooie worstjes van. Leg ze op een bord en laat ze even inde koelkast opstijven.

Eet smakelijk!

Volg Peter
Laatste berichten van Peter Blenkers (Toon alles)

Pin It on Pinterest

Share This